Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inwoners Meppel staan niet te springen om themapark in achtertuin

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Inwoners Meppel staan niet te springen om themapark in achtertuin / Foto: "Grand Parc du Puy du Fou- Le signe du Triomphe" door Christian PARREIRA
Zo’n 25 inwoners van het Drentse Meppel zijn kritisch over de plannen voor een themapark naast de stad. Daar wil het Franse Puy du Fou een groot park laten bouwen van 60 hectare. Daar zouden jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers naartoe moeten komen. Daar zitten de bewoners echter niet op te wachten, meldt RTV Drenthe.

Om de plannen door te laten gaan, zouden een aantal (boeren)bedrijven moeten wijken, zeggen de bewoners. Zo vinden melkveehouders Rudolf en Paulien Stapel dat zij ‘volledig worden ingetekend’ in de plannen.

Puy du Fou heeft al een aantal parken in Frankrijk en Spanje. Ook heeft het plannen om een park te openen in onder andere Engeland en Tennessee. De parken van de organisatie zijn niet gevuld met attracties, maar er zijn shows en voorstellingen te zien. Het Nederlandse park zou een focus moeten krijgen op de geschiedenis van Europa en Nederland. In Noord-Europa heeft de organisatie Meppel op het oog als locatie voor het park.

Bezwaren

Gisteren spraken bewoners in de gemeenteraad over hun bezwaren. Die zijn bang dat het park overlast gaat verzorgen. Zij vrezen vooral voor de grote aantallen bezoekers en voor geluids- en lichtoverlast.

De politiek had een uiteenlopende mening over de plannen. Zo vinden sommige raadsleden het als ‘veelbelovend’, maar spreken anderen van ‘het kiezen tussen twee kwaden’. Daarom is er nog geen definitief antwoord vanuit de gemeenteraad.

Niks concreet

Marco Vermeer en Ilka van der Poel wonen al bijna vier jaar in het gebied. Daar kochten zij een oude boerderij die werd omgebouwd voor hun webwinkel in wasbare luiers. Toentertijd was er nog niets bekend over plannen voor het gebied.

Wel hingen de plannen voor het themapark volgens de bewoners al een tijd in de lucht. Toch wisten zij van niks. Marco zegt tegen RTV Drenthe dat hij de boerderij niet had gekocht als hij wist dat er een themapark zou komen.

Zonnepanelen

Het liefst zien de bewoners dat er niets gebeurd met het gebied. En anders kleinschalig, laten zij weten. Marco stelt echter dat hij windmolens ook niet ziet zitten. Zonnepanelen lijken hem een geschiktere optie: “Als je hier zestig hectare aan zonnepanelen plaats is het energievraagstuk direct opgelost.”


27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.