Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Frans showpark Puy du Fou heeft Meppel in het vizier voor nieuw park

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Frans showpark Puy du Fou heeft Meppel in het vizier voor nieuw park / Foto: "Grand Parc du Puy du Fou- Le signe du Triomphe" door  Christian Parreira
Het Franse showpark Puy du Fou heeft grootste plannen voor de Drentse stad Meppel. Daar wil het een park openen dat de omvang heeft van 120 voetbalvelden met grootste shows die honderdduizenden bezoekers moeten trekken. Dat meldt RTL Nieuws.

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder gehoord van Puy du Fou. Toch zijn zij al langere tijd actief in Nederland, zoals in de Efteling. Daar helpt het themapark al jaren mee aan de show Raveleijn. Het plan voor Puy du Fou is om een soort Raveleijn XL neer te zetten. Daar kunnen bezoekers een reis maken door verschillende tijdperken uit de geschiedenis, met bijbehorende historische dorpen en shows van bekende verhalen zoals Koning Arthur en De ridders van de ronde tafel.

Momenteel is de gemeente Meppel aan het onderzoeken hoe het park in de gemeente kan worden gerealiseerd. De vraag ontstaat waarom deze plek is uitgekozen. Volgens burgemeester Richard Korteland is dat omdat de locatie ‘niet te dicht en niet te ver van de binnenstad is’. Hij stelt dat bereikbaarheid een belangrijk aspect is voor het park, maar ook voor de omwonenden en bezoekers van het park. De burgemeester is ervan overtuigd dat er een goede balans gevonden kan worden.

Wel denkt Wessel Wit van Looopings dat de locatie niet per se optimaal is. Dat komt volgens hem doordat er weinig mensen in het gebied wonen. Dan krijg je dezelfde praktijken als bij Wildlands. Wit stelt dat daar ook voorbeelden zijn van dat het fout ging qua bezoekersaantallen.

Kleine gemeente

Dierenpark Wildlands ging uit van grote bezoekersaantallen. Die bleven echter uit. De vrees dat Puy du Fou hetzelfde lot ondergaat, is aanwezig. “Meppel is geen grote plek, vergeleken met parken in de randstad of rond grote steden, want vergeet niet: de Efteling ligt bijvoorbeeld dicht bij grotere steden zoals Tilburg.”

Puy du Fou heeft met een verwachte 800.000 jaarlijkse bezoekers de lat hoog gelegd. Burgemeester Korteland maakt zich geen zorgen over deze doelstelling ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen bij Wildlands, 50 kilometer verderop.

Verschillende concepten

Korteland stelt dat een dierentuin niet hetzelfde is als een themapark. Daarnaast zijn het geen thema’s die elkaar beconcurreren. Hij noemt het een ‘uniek concept’ en denkt dat het een waardevolle toevoeging kan zijn voor de omgeving.

Of het themapark daadwerkelijk zonder concurrentie kan opereren, trekt Wit in twijfel. Ook denkt hij dat het verwachte bezoekersaantal erg optimistisch is ingeschat. Walibi heeft ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Slagharen staat op de derde plek van meest bezochte themaparken met 1,1 miljoen bezoekers. Duinrell bemachtigt de tweede plek met ruim 1,3 miljoen bezoekers.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Efteling de kroon spant met ruim 5,4 miljoen bezoekers per jaar. Wit denkt dat dit themapark wel gaan concurreren met Puy du Fou. Hier kunnen mensen, net zoals in het Franse themapark, naartoe voor een daguitje met het gezin. Daarnaast heeft de Efteling een groot eigen budget, waarmee zij snel een groot evenement neer kunnen zetten.

Verwacht succes

Wel denkt Wit dat het themapark gaat aanslaan onder bezoekers. Hij maakt de vergelijking met de musical ‘Soldaat van Oranje’, maar dan een park vol hiermee.

Kenners van pretparken stellen dat veel mensen het showpark vergelijken met het vroegere Land van ooit. Daarom moeten andere parken zich volgens Wit toch een beetje zorgen maken als het park in populariteit wint. “Dan gaan Nederlanders voor hun jaarlijkse pretparkuitje niet meer naar de Efteling of een ander park, maar naar Puy du Fou.”

Plannen

Dat de plannen voor het showpark op tafel liggen, is geen twijfel over mogelijk. Maar met welke omvang, dat is nog niet bekend. Korteland stelt dat Puy du Fou wel heeft aangegeven dat zij de intentie hebben om naar Meppel te komen. Daarbij moet gekeken worden naar het ruimtelijke en financiële plaatje en vervolgens moet het park nog aangelegd worden. De burgemeester is optimistisch.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.