Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Frans showpark Puy du Fou heeft Meppel in het vizier voor nieuw park

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
Frans showpark Puy du Fou heeft Meppel in het vizier voor nieuw park / Foto: "Grand Parc du Puy du Fou- Le signe du Triomphe" door  Christian Parreira
Het Franse showpark Puy du Fou heeft grootste plannen voor de Drentse stad Meppel. Daar wil het een park openen dat de omvang heeft van 120 voetbalvelden met grootste shows die honderdduizenden bezoekers moeten trekken. Dat meldt RTL Nieuws.

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder gehoord van Puy du Fou. Toch zijn zij al langere tijd actief in Nederland, zoals in de Efteling. Daar helpt het themapark al jaren mee aan de show Raveleijn. Het plan voor Puy du Fou is om een soort Raveleijn XL neer te zetten. Daar kunnen bezoekers een reis maken door verschillende tijdperken uit de geschiedenis, met bijbehorende historische dorpen en shows van bekende verhalen zoals Koning Arthur en De ridders van de ronde tafel.

Momenteel is de gemeente Meppel aan het onderzoeken hoe het park in de gemeente kan worden gerealiseerd. De vraag ontstaat waarom deze plek is uitgekozen. Volgens burgemeester Richard Korteland is dat omdat de locatie ‘niet te dicht en niet te ver van de binnenstad is’. Hij stelt dat bereikbaarheid een belangrijk aspect is voor het park, maar ook voor de omwonenden en bezoekers van het park. De burgemeester is ervan overtuigd dat er een goede balans gevonden kan worden.

Wel denkt Wessel Wit van Looopings dat de locatie niet per se optimaal is. Dat komt volgens hem doordat er weinig mensen in het gebied wonen. Dan krijg je dezelfde praktijken als bij Wildlands. Wit stelt dat daar ook voorbeelden zijn van dat het fout ging qua bezoekersaantallen.

Kleine gemeente

Dierenpark Wildlands ging uit van grote bezoekersaantallen. Die bleven echter uit. De vrees dat Puy du Fou hetzelfde lot ondergaat, is aanwezig. “Meppel is geen grote plek, vergeleken met parken in de randstad of rond grote steden, want vergeet niet: de Efteling ligt bijvoorbeeld dicht bij grotere steden zoals Tilburg.”

Puy du Fou heeft met een verwachte 800.000 jaarlijkse bezoekers de lat hoog gelegd. Burgemeester Korteland maakt zich geen zorgen over deze doelstelling ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen bij Wildlands, 50 kilometer verderop.

Verschillende concepten

Korteland stelt dat een dierentuin niet hetzelfde is als een themapark. Daarnaast zijn het geen thema’s die elkaar beconcurreren. Hij noemt het een ‘uniek concept’ en denkt dat het een waardevolle toevoeging kan zijn voor de omgeving.

Of het themapark daadwerkelijk zonder concurrentie kan opereren, trekt Wit in twijfel. Ook denkt hij dat het verwachte bezoekersaantal erg optimistisch is ingeschat. Walibi heeft ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Slagharen staat op de derde plek van meest bezochte themaparken met 1,1 miljoen bezoekers. Duinrell bemachtigt de tweede plek met ruim 1,3 miljoen bezoekers.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Efteling de kroon spant met ruim 5,4 miljoen bezoekers per jaar. Wit denkt dat dit themapark wel gaan concurreren met Puy du Fou. Hier kunnen mensen, net zoals in het Franse themapark, naartoe voor een daguitje met het gezin. Daarnaast heeft de Efteling een groot eigen budget, waarmee zij snel een groot evenement neer kunnen zetten.

Verwacht succes

Wel denkt Wit dat het themapark gaat aanslaan onder bezoekers. Hij maakt de vergelijking met de musical ‘Soldaat van Oranje’, maar dan een park vol hiermee.

Kenners van pretparken stellen dat veel mensen het showpark vergelijken met het vroegere Land van ooit. Daarom moeten andere parken zich volgens Wit toch een beetje zorgen maken als het park in populariteit wint. “Dan gaan Nederlanders voor hun jaarlijkse pretparkuitje niet meer naar de Efteling of een ander park, maar naar Puy du Fou.”

Plannen

Dat de plannen voor het showpark op tafel liggen, is geen twijfel over mogelijk. Maar met welke omvang, dat is nog niet bekend. Korteland stelt dat Puy du Fou wel heeft aangegeven dat zij de intentie hebben om naar Meppel te komen. Daarbij moet gekeken worden naar het ruimtelijke en financiële plaatje en vervolgens moet het park nog aangelegd worden. De burgemeester is optimistisch.

29 september '23 (13:25)

De engste pretparken waar je kunt griezelen tijdens Halloween

Autumn is here: de dagen worden korter en de bladeren aan de bomen beginnen alweer te verkleuren. Maar naast koude vingers en paddenstoelen is er van alles te doen in het najaar. Het is ook de aanloop naar een vanuit Amerika overgewaaide feestdag: Halloween. Tegenwoordig heeft het zijn wortels ook in Nederland uit laten groeien. Veel pretparken worden in oktober omgetoverd voor deze spannende en huiveringwekkende viering. Daarom duiken wij in dit artikel in de mysterieuze wereld van Halloween-evenementen. 

29 september '23 (10:56)

Paul van Loon krijgt oorkonde tijdens presentatie nieuw Raveleijn-boek in Efteling

Woensdagmiddag was kinderboekenschrijver Paul van Loon in de Efteling. Daar ging hij zijn nieuwste boek over Raveleijn presenteren: Het Bloed van de Draak. Tijdens de presentatie werd Van Loon verrast met een bekroning voor zijn eerste Raveleijn-boek, meldt Looopings.

29 september '23 (10:34)

Rijk schiet te hulp bij dringende reparatie Aquarium ARTIS

De plannen van ARTIS om het Aquarium ARTIS te verduurzamen en te restaureren kunnen nu eindelijk voltooid worden. Het Rijk stelt 10 miljoen euro beschikbaar om het monument weer in orde te maken. De provincie Noord-Holland draagt 3 miljoen euro bij, meldt provincie Noord-Holland.

28 september '23 (13:25)

Verstoppertje spelen met levensgrote dinosauriërs op Duinrell

Vanaf 30 september tot en met 5 november 2023 zijn er weer gigantisch grote dinosauriërs op Duinrell. Gasten kunnen tijdens hun bezoek aan Duinrell deelnemen aan diverse dino-activiteiten waaronder speuren naar twintig levensgrote én bewegende dinosaurussen.

27 september '23 (11:10)

Eerste vliegles voor geadopteerde gierenkuiken in DierenPark Amersfoort

Het geadopteerde Rüppells gierenkuiken heeft zijn eerste vliegles gehad. Het mannetje is inmiddels vijf maanden oud en slaat zijn vleugels uit. Het kuiken is zorgzaam opgevoed vanaf het moment dat hij uit het ei kroop. “De adoptieouders, een koppel vale gieren, hebben vanaf het begin een verzorgende rol op zich genomen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Zij hebben het zo goed gedaan, dat het jong is uitgegroeid tot een zelfstandige gier.” Dat meldt DierenPark Amersfoort.

27 september '23 ( 9:03)

Panda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

26 september '23 (13:17)

Toverland maakt biertje speciaal voor Halloween

Al enige tijd verkoopt Toverland haar eigen biertje, genaamd Magical Beer. Maar tijdens de Halloweendagen in het attractiepark kunnen bezoekers een nieuwe smaak proberen: de Scary Pumpkin IPA. Toverland meldt dat het blikje ook een blacklight-effect heeft. 

26 september '23 (11:40)

Aap Bokito voor de tweede keer van de kermis verdwenen

De kermisattractie Fun Factory is populair onder de dieven. Het is al de tweede keer dat aap Bokito, het beeld dat op de attractie staat, van de kermis is verdwenen. Ditmaal op de kermis in Weert. Het is aannemelijk dat het beeld is gestolen, meldt 1Limburg.

25 september '23 (11:01)

Oudste olifant van Nederland op 53-jarige leeftijd overleden

Olifant Irma is op de respectabele leeftijd van 53 jaar overleden. Dat laat Diergaarde Blijdorp weten. De olifant is na goed overleg tussen de dierenarts en verzorgers ingeslapen. Het was een moeilijke keuze, zegt Diergaarde. Irma kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen die de afgelopen weken erger werden. Ze was flink wat gewicht verloren en erg in zichzelf gekeerd. Ook miste ze een deel van haar kiezen, wat het moeilijk maakte om te eten. Vanwege gewrichtsproblemen kreeg ze al een tijdje pijnstillers. 

22 september '23 (12:17)

Na NS en ANWB bieden ook NU.nl en AD geen kaartjes meer aan voor Dolfinarium

Mediaorganisatie DPG Media gaat in ieder geval de komende tijd geen kaartjes voor het Dolfinarium in Harderwijk meer aanbieden op haar websites. Dat betekent dat er op websites zoals het AD, NU.nl en Trouw geen tickets voor het park te koop zijn, die vaak ook met korting werden aangeboden. Daarmee volgen zij de NS en ANWB, die al eerder stopten met de kaartverkoop voor het Dolfinarium. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bite Back.