Jonge reuzenpanda Fan Xing blijft langer in Ouwehands dierenpark

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Fan Xing, de jonge reuzenpanda die is geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, blijft nog wat langer bij zijn vader en moeder. Het was de bedoeling dat de beer dit najaar zou teruggaan naar het pandafokcentrum in China, maar de verhuizing verloopt moeizaam. Vermoedelijk vertrekt de panda nu in de eerste maanden van volgend jaar, aldus Robin de Lange, directeur van de Rhenense dierentuin.

Jonge panda's in het wild verlaten hun ouders als ze rond de twee jaar oud zijn. Ouwehands wil dat de panda's een zo natuurlijk mogelijk leven leiden en wilde de jonge panda daarom nu terug naar China sturen, terwijl het dier eigenlijk nog twee jaar in Nederland mocht blijven. Maar met name het transport van het dier vergt meer voorbereidingen dan gedacht.

Drie dagen per jaar

Moeder Wu Wen en vader Xing Ya blijven nog ruim tien jaar in Ouwehands Dierenpark. De panda's zijn voor vijftien jaar uitgeleend door het Chinese pandafokcentrum. De dierentuin hoopt dat de beren opnieuw een jong krijgen als Fan Xing is vertrokken. Reuzenpanda's leven altijd solitair. Een vrouwtjespanda is maar een tot drie dagen per jaar vruchtbaar en paart niet als ze nog een jong bij zich heeft.

Door: ANP