Efteling gaat zich niet aan bezoekerslimiet houden en betaalt liever dwangsom

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Attractiepark de Efteling heeft bekendgemaakt dat het de dwangsom van 20 euro per persoon zal betalen mocht het bezoekerslimiet van 5 miljoen per jaar worden overschreden. Het park betaalt dus liever de boete dan dat het bezoekersaantallen moet beperken. Dit meldt Looopings. 

Gisteren werd bekend dat de Efteling een dwangsom krijgt opgelegd mocht het aantal bezoekers per jaar de 5 miljoen overschrijden. Hierover is ook al bericht op onze website. Het park werd daarin al enigszins gematst door de nieuwe rekenmethode. De directie van het park heeft nu echter aangegeven de deuren niet te sluiten mocht het bezoekersaantal toch te hoog worden. Het betaalt liever de boete van 20 euro per persoon.

Duurzaamheid

Het besluit wordt met verbazing ontvangen. Een oud-medewerker snapt niet dat het bestuur zo makkelijk omgaat met het achterliggende principe van het maximum bezoekersaantal: emissie reductie. De natuurvergunning die dit bepaald gaat namelijk ook om het reduceren van de hoeveelheid stikstof. Volgens de medewerker schept de Efteling hiermee het beeld dat het enkel gaat om economisch rendement en dat er niet wordt gegeven om duurzaamheid.

Voor de bühne

Die duurzaamheid speelt wel een grote rol in de marketing en het beleid van de Efteling. Het park stelde eerder dat het een van de belangrijkste pijlers van het toekomstbeleid is. De beslissing om de natuurvergunning te negeren is dan ook opmerkelijk. De oud-medewerker is bang dat het duurzaamheid beleid enkel gaat om greenwashing, en dat het enkel naar buiten doet alsof het investeert in verduurzamen maar in werkelijkheid weinig bijdraagt.

Door: Nationale Recreatiegids