Konijnen worden massaal gedumpt in de Amsterdamse natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Tijdens de pandemie namen veel mensen een huisdier. Vooral de konijn bleek een populaire keuze. Toch bleken veel mensen niet in staat om te zorgen voor de diertjes. De konijnenopvang in Amsterdam luidt nu de alarmbel. Zij kunnen de grote aantallen pluizige huisdieren niet meer allemaal helpen. Dit meldt de Gemeente Amsterdam.  

Niet knuffelig

Konijnen zijn erg schattig maar veel mensen zijn ongeschikt om de kleine diertjes in huis te halen. Ze hebben ruimte en tijd nodig en zijn doorgaans niet knuffeling. Veel drukke Amsterdammers met weinig ruimte kwamen hier op de harde manier achter. Zodoende lieten ze de beestjes achter in het wild of bij opvanglocaties.

Overvol

Konijnenopvanglocaties zitten op het moment overvol, iets wat nooit eerder is voorgekomen. Nalatige eigenaren die geen flauw idee hadden waar ze aan begonnen dumpen de konijntjes in parken, bossen of kinderboerderijen. Soms komt het voor dat ze voor de deur van opvanglocaties worden gedumpt. Door een gebrek aan vrijwilligers hebben de opvanglocaties bordjes moeten ophangen om de instroom te beperken.

Geen kans in het wild 

Konijnen overleven het nooit in het wild. Ook de dierenambulance heeft aangegeven geen tijd meer te besteden aan het opsporen van loslopende konijntjes. Het zijn er simpelweg teveel. Toekomstige konijnenbezitter moeten beter nadenken voordat ze besluiten om de dieren in huis te nemen. Ze kunnen wel 10 jaar worden en ze zijn bijzonder sociaal. Opvanglocatie DOA heeft een contactformulier opgesteld voor iedereen die wil helpen met het regelen van onderdak voor de vele loslopende konijntjes.

Door: Nationale Recreatiegids