Slimme dierenverzorgers redden jonge vogels met wisseltruc

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In Vogelpark Avifauna worden jonge witkopgieren en Ruppelsgieren verzorgd. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam had namelijk geen gierparen die de kleine vogels onder hun hoede konden nemen. Dankzij een sterk staaltje samenwerken tussen verschillende dierenparken zijn de jonge vogels alsnog goed terechtgekomen. Dit meldt Hart van Nederland.  

Aandacht

De vogels hebben enorm veel aandacht nodig als ze direct uit het ei komen. Doorgaans zijn hier genoeg gieren voor beschikbaar maar in dit geval ontbrak een geschikt paar. In het Alphense Avifauna waren er gelukkig gierenparen die aan het broeden waren op onbevruchte eieren. Deze zijn op tactische wijze omgewisseld zonder dat de gieren er iets van hebben gemerkt.

Zeldzame eieren

De witkopgieren en Ruppelsgieren zijn erg zeldzaam in Europese dierentuinen.  In totaal zijn er zes nieuwe vogels geboren. Naast de eerdergenoemde gieren is er ook een kapgier bijgekomen. Het is vrij gebruikelijk om de eieren rond te laten gaan omdat gieren befaamd zijn voor hun trage leg. Elk ei dient zorgvuldig bewaard te worden. Het maakt een volwassen gier niets uit waar het ei vandaan komt. Hierdoor kunnen ze zorg dragen voor een andere leg.

Door: Nationale Recreatiegids