Expositie 'Meidagen 1940', een tentoonstelling over de strijd in de lucht

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Het Nederlands Transport Museum, het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 en de Stichting Fokker G-1 organiseren een gezamenlijke tentoonstelling over de luchtstrijd tijdens de meidagen van 1940. Nederland werd overvallen door een Duitse overmacht. Na een korte maar hevige strijd moest Nederland zich na vijf dagen gewonnen geven. Hoewel die strijd 82 jaar geleden plaatsvond blijft het belangrijk om deze te herdenken. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Dat meldt het Nederlands Transport Museum. 

In het Nederlands Transport Museum verhalen we over de luchtoorlog in de meidagen van 1940. Welke vliegtuigen namen deel aan de strijd en hoe verliep deze? Wat was de rol van de legendarische Fokker G-1 jachtkruiser en wat waren de verliezen aan Nederlandse en Duitse kant? In de documentaire 'De Meivliegers' vertellen de vliegers van toen over de ongelijke strijd die zij streden, een boeiende inkijk in hoe zij het beleefd hebben.

Geborgen onderdelen 

In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 komen de verhalen tot leven door de geborgen onderdelen van vrijwel alle vliegtuigen die bij de mei oorlog betrokken zijn geweest. Zo is er onder andere een reconstructie van een geborgen Fokker D.XXI jachtvliegtuig die heeft deelgenomen aan de strijd en is neergestort bij Nieuwkoop en het ongelooflijke verhaal van de vlieger die de crash heeft overleefd. Ook worden beelden van de Meivliegers vertoond.

Combiticket met korting 

De expositie in de twee musea is apart te bezoeken, maar er is ook een combiticket met korting. Dit toegangsbewijs is bij beide musea te koop. De kosten voor een combiticket zijn: 15,00 euro voor volwassenen en 10,00 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Openingstijden 

Het Nederlands Transport Museum geopend van 10.00 - 17.00 uur (op maandag gesloten). Toegang 10,00 euro voor volwassenen en 7,00 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het NTM is gevestigd aan de Lucas Bolsstraat 7, 2152 CZ Nieuw-Vennep.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is geopend op zaterdag en iedere 2e zondag van de maand van 10.30 - 16.30 uur. De toegang bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en 4,00 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het museum is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout.

Door: Nationale Recreatiegids