Grote dierentuinen ontkomen niet aan reorganisatie door corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Door de coronacrisis hebben ook dierentuinen in Nederland het moeilijk. De grote dierentuinen in ons land zullen allemaal moeten reorganiseren, zegt de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) waar alle grote dierenparken bij zijn aangesloten. En dan kon bestaat de kans dat een dierentuin failliet gaat volgend jaar, zeker als de coronacrisis aanhoudt. Dit meldt NU.nl.

De problemen bij Nederlandse zoo's variëren van "substantieel tot heel groot", zegt directeur Erik Zevenbergen van de NVD. Zo moest Diergaarde Blijdorp in Rotterdam al een kwart van het personeel ontslaan. Door de coronamaatregelen vallen net als in andere sectoren ook hier inkomsten weg terwijl kosten doorlopen. Dierentuinen kunnen voor de loonkosten wel aanspraak maken op steunregelingen van de overheid, maar de verzorging van de dieren en planten blijft op eigen kosten. "En daar wil je niet op beknibbelen", zegt Zevenbergen die ook directeur van Blijdorp is.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt 39 miljoen euro beschikbaar, maar het omzetverlies van de sector bedraagt wel 150 miljoen euro. De NVD zal 40 miljoen euro zelf kunnen dragen maar voor de rest zijn dierentuinen aangewezen op steun van lokale overheden. "Dit jaar dreigt nog niemand echt om te vallen, maar volgend jaar wel, zeker als corona nog blijft", aldus Zevenbergen.

Door: Nationale Recreatiegids