Terschelling wordt tastbaar gemaakt voor blinden en slechtzienden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Op het Kaapsduin, een van de mooiste plekken op Terschelling, hoog boven het landschap met een horizon van Waddenzee en Noordzee, gaat de Stichting Sporen in het Zand een maquette realiseren. Deze bronzen uitvoering van het eiland biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om te ervaren hoe het landschap eruitziet. Dit meldt de provincie Friesland.
Daarnaast krijgt de bestaande toegangsroute naar het Kaapsduin voorzieningen, zodat men veilig naar boven kan. Bij de vuurtoren De Brandaris worden herkenningstekens aangebracht zodat het begin van het pad gevonden kan worden.
 

Tastbaar Terschelling

 
In dit project hebben vrijwilligers een belangrijke rol, zij maken de mal die de basis is voor de gietvorm van de maquette. Naast de Stichting Sporen in het Zand zijn Staatsbosbeheer, de gemeente Terschelling, de VVV Terschelling en diverse belangengroeperingen voor blinden en slechtzienden betrokken bij het project. Na realisatie van dit tastbare stuk Terschelling wordt het project overgedragen aan Staatsbosbeheer. 
 

Nog veertien projecten

 
Het tastbaar maken van Terschelling is een van de projecten op de Friese Waddeneilanden waarin de provincie Friesland via het Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert. In totaal is er een bedrag van ruim 238.000 euro beschikbaar gesteld voor vijftien projecten. Het Gebiedsplatform Waddeneilanden, met vertegenwoordigers van de eilanden, heeft de provincie advies gegeven over de projecten die bij de eerste subsidieronde van dit jaar waren ingediend. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat ditmaal in een schriftelijke ronde. “Het is prachtig dat we via het IMF veel projecten kunnen ondersteunen die bijdragen aan de leefbaarheid en de vitaliteit van de eilanden”, aldus gebiedsgedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Die positieve impulsen zijn juist in deze tijd nodig, benadrukt ze. De gedeputeerde is voorzitter van het gebiedsplatform.
 
Voor meer informatie over alle projecten, zie de website van Streekwurk
 
Door: Nationale Recreatiegids