Amsterdam krijgt grootste openluchtskatebaan van Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
8 min
Op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost verrijst momenteel de grootste openluchtskatebaan van Nederland. Het wordt 3.000 vierkante meter groot, en de verwachte opening is op 20 juni. Dit melden de gemeente Amsterdam en de Uitkrant.
De enorme betongesmeerde skatebaan komt in het hart van de Sportheldenbuurt, in een parkachtige omgeving, die zal worden opgetrokken in Engelse landschapsstijl. Het geheel zal straks de Urban Sport Zone vormen.
 

Skatebaan door een skateliefhebber

 
De skatebaan is een initiatief van skater Stan Postmus. Die bracht een deel van zijn tienerjaren door in Californië, de bakermat van de skatecultuur. Eenmaal terug in Nederland wisten de skatebanen hier hem zacht gezegd niet te bekoren: Postmus had het idee dat de ze gemaakt waren door ‘de fabrikant van de wipkip en de peuterglijbaantjes’. Hij liet het niet bij de constatering zitten, maar ging aan de slag om ervoor te zorgen dat de beste baan van Nederland gerealiseerd zou worden. Om dit voor elkaar te krijgen sloeg hij de handen ineen met het Deense ontwerpbureau Glifberg+Lykke, dat gespecialiseerd is in skatepark architecture design. Wanneer de baan af is zal deze gebruikt kunnen worden door zowel beginners als gevorderden, skateboarders, BMX’ers en inline skaters.
 

Parkachtige omgeving

 
Ook aan niet-skatende omwonenden en bezoekers is gedacht. Zoals gezegd wordt het skatepark omlijst door een parkachtige omgeving, ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Dit betekent natuurlijke kronkelpaadjes in telkens wisselende groene omgevingen.
 
Om het sportieve karakter van de wijk te benadrukken worden in het groen een trimbaan en sport- en speeltoestellen voor alle leeftijden geplaatst. Grenzend aan deze groenstrook komen sportvelden, die ook gebruikt kunnen worden door (sport)verenigingen.
 

Samenwerking met bewoners

 
De Urban Sport Zone en de groene omgeving zijn ontworpen in nauw overleg met de (toekomstige) omwonenden en gebruikers. Dit heeft geresulteerd in stoere halfpipes voor de skaters en fruitbomen, heuveltjes en kronkelpaadjes voor anderen.
 

Planning

 
De aannemer is eind 2018 met de aanleg van de Urban Sport Zone gestart. De werkzaamheden nemen meer tijd in beslag dan gepland. De bodem bleek minder stevig dan verwacht, wat maakt dat extra heipalen nodig zijn. Hierdoor duurde het ook langer tot de zandlaag, waarop de fundering kon worden aangelegd, genoeg gezet was. De verwachte opening van de Urban Sport Zone inclusief skatebaan, sportvelden, -toestellen en openbare ruimte is 20 juni, zo weet de Uitkrant. Of het coronavirus nog roet in het eten kan gooien is vooralsnog iet bekend.
 
Voor een impressie van de Urban Sport Zone, zie de website van Glifberg+Lykke. Daarnaast is via de website van Zeeburgereiland de pdf Urban Sport Zone: het parkontwerp beschikbaar (downloaden start na klikken).
 
Door: Nationale Recreatiegids