Grebbelinie-erfgoed Fort aan de Buurtsteeg in ere hersteld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Met een symbolische overhandiging van een sabel heeft gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht het Zuidelijk deel van Fort aan de Buursteeg overgedragen aan Jasper Kuipers van Staatsbosbeheer. Het fort is weer helemaal hersteld en toegankelijk voor publiek. Ook de weg (N418) die langs het Fort loopt, wordt officieel overgedragen van de provincie aan de gemeente Veenendaal. Dit meldt de provincie Utrecht.
De provincie Utrecht heeft, in samenwerking met gemeente Veenendaal, het hele terrein opgeknapt. Er zijn wandel- en fietspaden aangelegd, de gracht is uitgebaggerd, oude structuren zijn hersteld en twee oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn gerestaureerd. Rob van Muilekom: ”Fort aan de Buursteeg is een prachtig voorbeeld hoe wij het als provincie graag zien; recreatie, natuur en cultuurhistorie samen hand in hand en toegankelijk voor iedereen.”
 

Hollandse kazemat

 
Het gaat hier om de zogenaamde Hollandse Kazemat met loopgraaf en de Duitse bunker R703. Beide zijn zelfstandig aangewezen als Rijksmonument. Om de bezoekers goed te begeleiden zijn er informatieborden aangebracht en is de toegang sterk verbeterd en zichtbaar gemaakt.
 

Grebbelinie

 
Fort aan de Buursteeg bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel met het Bezoekerscentrum Grebbelinie, die in 2017 geopend is, en het zuidelijke deel. Het zuidelijke deel van het fort is circa 5 hectare groot en was door weinig onderhoud vrijwel ontoegankelijk en niet zichtbaar vanaf de weg.
 

Pantherstellung

 
Het totale Fort is een Rijksmonument en het grootste fort in de Grebbelinie. Er is in mei 1940 daadwerkelijk weerstand geboden tegen de bezetter en daarna kreeg het fort in 1944 ook een militaire betekenis in de Duitse Pantherstellung.
 
Met deze herstelwerkzaamheden wil de provincie Utrecht zorgen dat oude verhalen van de Grebbelinie verteld worden, zichtbaar en beleefbaar zijn. De Grebbelinie is een van de belangrijkste gebieden van de provincie Utrecht. Deze linies zijn uniek voor Nederland. Voor meer informatie, zie de websites van Grebbelinie Bezoekerscentrum en Staatsbosbeheer
 
Door: Nationale Recreatiegids