Nieuwe tentoonstelling in Artis is grootse ode aan het insect

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
In het Vlinderpaviljoen van Artis is de tentoonstelling Ode aan het insect geopend. Er is werk te zien van Artis-fotograaf Ronald van Weeren, die de afgelopen twee jaar honderden insecten en andere geleedpotigen fotografeerde. Door zo’n honderd sterk ingezoomde foto’s samen te voegen, worden de minuscule dieren uitvergroot tot enorm formaat. Dit meldt Artis.
Zo verandert een ogenschijnlijk eenvoudige eendagsvlieg (Cloeon dipterum) in een ingenieus wezen met grote ogen en een hard pantser. Hoewel ze van dichtbij exotisch lijken, leven veruit de meeste afgebeelde insecten gewoon in Nederland. Ode aan het insect is tot het einde van het jaar te zien.
 

Focus stacking

 
Op de foto’s in de tentoonstelling gaat geen detail verloren. Ieder haartje, bultje en ribbeltje staat er haarscherp op. Ronald gebruikte hiervoor een techniek uit de macrofotografie: focus stacking. Door een camera met macrolens op een vast punt te bevestigen en het onderwerp telkens een paar honderdsten van een millimeter te verschuiven, ontstaat een reeks foto’s die nét op een iets ander punt zijn scherp gesteld. Door deze beelden vervolgens over elkaar heen te leggen, ontstaat een foto waarin alles scherp is. Eén foto in de tentoonstelling bestaat al gauw uit zo’n honderd afzonderlijke opnamen. Hoe kleiner het onderwerp, hoe meer foto’s. 
 

Nijver volkje

 
De tentoonstelling opent op een belangrijk moment. Naar verwachting neemt het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd af met nog eens veertig procent. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de toekomst van de natuur. Insecten zijn immers voedsel voor andere dieren en verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de bestuiving van zaadplanten waaronder ons voedsel. Wie geïnspireerd wordt door de diverse, kleurrijke medebewoners van onze leefwereld, kan ook zelf iets doen om ze een handje te helpen. Zo kun je overschakelen op natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook helpt een variatie aan bloeiende planten in de  tuin of op het balkon gedurende het jaar het nijvere volkje aan de voet van de voedselpiramide. 
 
'Ode aan het insect' is tot het einde van het jaar te zien in het Vlinderpaviljoen van Artis.
 
Door: Nationale Recreatiegids