Metropoolregio Eindhoven niet blij met komst afvalthemapark WasteWorld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Recreatieondernemer Ernst Jonkers uit Oisterwijk heeft plannen voor het openen van pretpark rondom het thema afval. Het moet WasteWorld gaan heten, en een locatie is ook al gevonden: de voormalige vuilstort Gulbergen, ten zuidoosten van Nuenen. Deze locatie wordt momenteel gepacht door afvalverwerker Attero; die heeft inmiddels zijn zegen gegeven aan de plannen voor WasteWorld. Maar volgens de 21 gemeenten die eigenaar zijn van de voormalige vuilstort is dit in  strijd met de regels. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
De plannen voor het afvalthemapark werden vorige week aangekondigd, dit tot verrassing van de 21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven (MRE), die van niets op de hoogte waren. Frank van der Meijden, de burgemeester van Laarbeek, klom na de bekendmaking meteen in de pen en stuurde een brief aan Attero om zijn ongenoegen te uiten, ook namens de andere twintig gemeenten. 
 

In strijd met erfpachtovereenkomst

 
Van der Meijden stoort zich onder meer aan de intentieovereenkomst die Attero en WasteWorld vorige week woensdag hebben ondertekend: volgens hem is dit in strijd met de erfpachtovereenkomst over exploitatie en financiering van Gulbergen. Attero beheert (en pacht) de vuilstort al sinds 2003, en heeft in het verleden beloofd het gebied recreatief te ontwikkelen. Plannen om er een bungalowpark en een evenemententerrein te starten kwamen echter niet van de grond. 
 

Boycot

 
Nu heeft Attero een heel nieuw plan voor Gulbergen, maar stelde de gemeenten daarvan niet op de hoogte, zo stelt Van der Meijden in zijn brief: “In gesprekken tussen Attero en vertegenwoordigers van MRE is gesproken over Wasteworld als potentiële partij. Ondanks verzoeken heeft Attero op geen enkele wijze inzage gegeven in welke plannen dan ook.” Van der Meijden besluit zijn brief met de mededeling dat de gemeenten de plannen van Attero en WasteWorld zullen boycotten. Hoe het nu verder gaat met de ontwikkeling van Gulbergen is nog niet bekend: Attero en WasteWorld hebben nog niet gereageerd op de brief.
 
Door: Nationale Recreatiegids