De ruïne van Artis wordt na honderd jaar vernieuwd

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De kasteelruïne in Artis bestaat al sinds 1921, en werd ooit aangelegd om de Nederlandse flora en fauna in hun natuurlijke habitat te kunnen tonen. Nu, na bijna honderd jaar, wordt het rijksmonument vernieuwd. Dit meldt Artis.
De kasteelruïne (de facto een folly) is een ontwerp van dr. A.F.J. Portielje (1886 – 1965), die de toren met venster en slotgracht modelleerde naar het voormalige kasteel Brederode bij Velsen. Sterker nog: Portielje zou eigenhandig de brokstukken van Brederode naar de hoofdstedelijke dierentuin hebben gebracht. Hier schiep hij met oude stenen een mogelijkheid om zijn vernieuwende educatievisie in praktijk te brengen: het inzichtelijk maken van de samenhang tussen planten, dieren en landschap voor het publiek.
 

Sneeuwuilen en Japanse kraanvogels

 
Nu gaat Artis de honderdjarige ruïne vernieuwen. Het zal worden overspannen met een net, om vogels zo meer ruimte te geven, en aan de oostkant van de toren zal een stenig landschap worden aangelegd. Dit moet de plek worden waar sneeuwuilen goed zullen gedijen. Aan de westkant wordt een drassig landschap aangelegd, dat het thuis moet worden voor Japanse kraanvogels. Beide vogelsoorten waren eerder nog niet op deze plek te zien. Het is nog niet bekend wanneer de verbouwing van start gaat. De Amsterdamse dierentuin is nog volop fondsen aan het werven.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids