Efteling gaat omstreden poppen uit Carnaval-attractie halen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De Efteling heeft besloten de populaire attractie Carnaval Festival te gaan ontdoen van een aantal Afrikaanse en Aziatische stereotypen. Het sprookjespark ontvangt al langere tijd klachten van bezoekers over het volgens hen racistische en kwetsende karakter van de 'rode-neuzen-show'. Dit meldt Omroep Brabant.
De 35 jaar oude attractie is een carrousel-achtige installatie waarbij bezoekers een Efteling-interpretatie krijgen voorgeschoteld van de wereld en haar volkeren. Die interpretatie wordt lang niet meer door iedereen gewaardeerd. Zo worden er bijvoorbeeld poppen getoond in de sectie Afrika die zijn voorzien van neusringen en kroeshaar en heben de Aziatische poppen spleetogen en hazentanden. Met name internationale bezoekers zijn not amused bij het zien van deze Carnaval-onderdelen. 
 

Traditionele kleding in plaats van neusringen en kroeshaar

 
Nu is het momentum voor de Efteling om de attractie aan te passen, ook omdat er groot onderhoud op de planning staat. Van 4 maart tot en met 31 mei gaat Carnaval Festival dicht. Naast de techniek die een update zal krijgen en het verduurzamen van de attractie, zullen ook de controversiële onderdelen worden aangepast, zonder dat het karakter van de bewegende bezienswaardigheid wordt aangetast. "Het blijft een vrolijke rit om de wereld", aldus directeur Fons Jurgens. In het geval van de Afrikaanse poppen betekent dit bijvorbeeld dat neusringen en kroeshaar zullen worden vervangen door traditionele Afrikaanse kleding. Welke aanpassingen er in de Aziatische sectie worden gedaan wordt niet vermeld. De hele operatie zal drie miljoen euro kosten.
 

Monsieur Cannibale

 
Een ander Efteling-onderdeel dat veel controverse oproept is de theekopjesattractie Monsieur Cannibale. Hierin figureert een donkere kannibaal die wordt bijgestaan door een blank kokshulpje. Dit blijft vooralsnog onveranderd, maar het pretpark heeft wel laten weten aanpssingen te overwegen op het moment dat de attractie groot onderhoud nodig heeft.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids