Tony's Chocolonely maakt Sjakie en de Chocoladefabriek werkelijkheid

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Velen zijn opgegroeid met het beroemde verhaal Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl, en Tony Chocolonely gaat nu van fictie non-fictie maken: het bedrijf heeft aangekondigd op de grens van Amsterdam en Zaandam een chocoladefabriek te gaan bouwen – mét achtbaan. Dit meldt het Financieele Dagblad.

De locatie wordt de voormalige graanopslag annex meelfabriek De Vrede aan het Noordzeekanaal. De transformatie van dit gebouw tot chocoladepretpark gaat naar schatting 120 miljoen euro kosten. "Economisch slaat dat nergens op voor een bedrijf met een omzet van 55 miljoen euro", stelt topman Henk Jan Beltman. "Je kunt je ook afvragen of er een achtbaan in moet, maar dat is echt mijn wens. Ik vind dat fun en wat goed is voor de wereld moeten samengaan. Je moet er een Willy Wonka-gevoel krijgen", zegt Beltman, verwijzend naar het wereldwijd bekende verhaal Sjakie en de chocoladefabriek van de Engelse schrijver Roald Dahl.

Beltman kan zijn plannen doorzetten omdat hij een meerderheid van aandelen en stemrecht heeft in de onderneming. Geldschieters voor het project worden nog wel naarstig gezocht: "We zoeken naar een mix van stropdassen en cowboyondernemers", zegt Beltman. Voor de inrichting van de fabriek zou hij het liefste samenwerken 's wereld grootste chocoladefabrikant, het Zwitserse Barry Callebaut, waar Tony nu al z'n vloeibare chocola laat maken.

Het streven is dat mensen binnen drie jaar daadwerkelijk Tony's Chocolonely Chocolate Circus (zoals het nu nog heet) kunnen bezoeken, als het even kan met een speciale boot vanuit hartje Amsterdam. Op de plek in Zaandam zullen in ieder geval twee fabrieken komen en een bezoekerscentrum: "We willen wel graag laten zien hoe chocolade gemaakt wordt", aldus Beltman. "Je kunt er je eigen chocolade maken. We kunnen met een eigen fabriek nog meer creativiteit in de repen kwijt." Het aantal bezoekers dat de attractie straks moet gaan trekken is geraamd op een half miljoen per jaar.

Door: redactie Nationale Recreatiegids