Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

Het staat tijdens het hoogseizoen altijd propvol op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda. Het is dan ook de enige camperstandplaats bij de stad. Toeristen kunnen hier voor maximaal drie achtereenvolgende nachten staan. Het zorgt daarentegen voor overlast onder de omwonenden, omdat de kamperaars zich niet altijd aan de regeltjes houden. Zo staan er soms grote kampeerwagens buiten de parkeervakken. Hierop handhaven had weinig zin en daarom is er besloten om per 1 november de 29 camperparkeerplaatsen op te heven. Dit seizoen staan de parkeerplekken dus nog wel open.

Honderd parkeervlakken

De maatregel moet honderd nieuwe parkeervlakken in de binnenstad van Gouda opleveren. Hiermee wil de gemeente zich klaarmaken voor een autoluw centrum, wat past binnen een plan van de gemeen om het vervoer van, in en naar de Goudse binnenstad te beperken. De gemeente wil meer ruimte vrijmaken voor fietsers en wandelaars door onder andere een maximumaantal parkeervergunningen te verlenen en alleen minder zwaar autoverkeer toe te staan. Die regels gaan tussen nu en 2027 van kracht.

Horeca

Ondanks de positieve geluiden vanuit omwonenden, is niet iedereen blij met de maatregel. Zo spreken de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Gouda en restauranteigenaar van restaurant Casa Chow hun zorgen uit over de plannen. “Volgens de wethouder is een veilige, gevarieerde en levendige horeca belangrijk voor de gastvrije en aantrekkelijke stad die we willen zijn. Camperplaatsen weghalen zonder een goed alternatief te bieden staat volledig haaks op de ambitie”, zegt de restauranteigenaar.