De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Het is geregeld in het nieuws dat een camping wordt opgekocht door een vastgoedontwikkelaar van vakantieparken die op deze plek vakantiehuisjes wil bouwen.

Camping Zeeburg

Om te voorkomen dat ook zijn camping onder het beheer van een groot vastgoedbedrijf zou vallen, maakte eigenaar Toon Weijenborg een beslissing. Hij heeft geen opvolger voor zijn camping en besloot dus om een stichting op te richten. Die heeft de aandelen van het bedrijf overgenomen. “Hiermee zorgen we ervoor dat Camping Zeeburg blijft wat het is, het open en duurzame karakter blijft behouden”, aldus de campingeigenaar.

Nederlandse hobby

Kamperen blijkt een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het wordt dan ook volop gedaan: volgens het CBS gaan zo’n vier miljoen Nederlanders regelmatig kamperen. En ook Kampeer en Caravan Industrie meldt dat het aantal verkochte kampeerartikelen nog steeds toeneemt. Veel campings in het land zijn steeds eerder in het jaar volgeboekt. Maar daar kan meer achter schuilen dan alleen een stijging in populariteit van kamperen.

Verdwijnen van kampeerplekken

Er is namelijk ook een andere ontwikkeling aan de gang. Steeds meer campings verdwijnen van Nederlandse bodem, om plaats te maken voor vakantiehuizen die worden neergezet door vastgoedeigenaren. Die leveren immers meer op. Maar het zorgt er wel voor dat het ‘echte’ kamperen in het gedrang komt. Volgens Kampeer- en Caravan Jaarbeurs is dit een ontwikkeling die ook in andere Europese landen wordt waargenomen.

Budgetvakanties

Walter Jonker, van recreatieblad Pretwerk: “In de Nederlandse verblijfsrecreatie ligt de focus op dit moment vooral op het topsegment. Daar vinden de meeste ontwikkelingen plaats. Het budgetsegment komt hierdoor sterk onder druk te staan. Onder andere doordat campings worden omgebouwd tot luxe vakantieparken, de stapeling van lasten- en regeldruk (onder andere toeristenbelasting) en het vinden van bedrijfsopvolging voor een bedrijf met weinig toekomstperspectief. Aan de vraagzijde is er juist veel behoefte aan eenvoudige en budgetvriendelijke accommodaties. Boerencampings en natuurkampeerterreinen boekten de afgelopen jaren records en camperaars moeten tegenwoordig hun plekje ruim van tevoren boeken.”