Pilot op Camping de Eekhoorn is inkijkje in opgeknapt vakantiepark

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Het gebeurt steeds vaker dat mensen zich (noodgedwongen) permanent op een vakantiepark vestigen. Dat gebeurt doorgaans op verouderde parken en brengt de nodige problemen met zich mee. Op sommige plekken willen gemeenten en organisaties een poging wagen om te voorkomen dat deze parken afglijden. Zo is in West-Brabant een pilot geweest in de gemeente Oosterhout. Het doel was om een verouderd park weer ‘gezond’ te maken en tegelijkertijd zorg te bieden aan mensen in (woning)nood, meldt GGD West-Brabant.

Volgens de GGD West-Brabant is de pilot een succes geworden. Een samenwerking tussen meerdere partijen, zoals de gemeente Oosterhout, Thuisvester, Surplus Welzijn en de GGD West-Brabant, ontstond naar aanleiding van deze kwestie.

“Omdat meer Nederlandse gemeenten voor vergelijkbare uitdagingen staan, delen we onze inzichten in het rapport ‘Sociaal vitaliseren, hoe doe je dat?’ In het rapport is Camping de Eekhoorn in Oosterhout de pilotcamping. Tijdens de pilot was het voornaamste doel om de permanente bewoners op het park te ondersteunen en tegelijkertijd de camping weer een recreatieve functie te geven met een gezond ondernemersmodel.

Zorg bieden

Veel mensen wijken noodgedwongen naar een vakantiepark uit om daar onderdak te zoeken.

Recreatie terugbrengen

In de pilot wordt naast het verlenen van zorg ook gekeken naar de recreatie in het park en hoe dit kan worden revitaliseert.