Minder hectare bebouwde oppervlakte voor Vaals vakantiepark Cottesserhoeve

Door Johanne Levinsky
4 min
Na protest door omwonenden en natuurorganisaties heeft projectontwikkelaar InLeisure de plannen voor vakantiepark Cottesserhoeve gewijzigd. Het bebouwde oppervlak wordt flink teruggebracht en er komen minder vakantiehuisjes, waardoor er meer plek overblijft voor de natuur. Het protest richtte zich met name op de grootschaligheid van het park en het feit dat mensen met een kleine portemonnee weinig kans krijgen om een huis te huren. Dit meldt L1. 

In plaats van honderd vakantiehuisjes komen er nu 83 op het vakantiepark in de gemeente Vaals. Ook schroeft de ontwikkelaar het bebouwde oppervlak terug met 15 procent. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor natuur.

Kleinere huisjes en minder bebouwde oppervlakte

Het concept is ook dusdanig aangepast dat de huisjes binnen het landschap van het natuurgebied tussen het Vijlenerbos en rivier de Geul past. Er komen straks meer open ruimtes met meer natuur en een grote diversiteit aan huisjes. Deze zijn wel kleiner dan de geplande vakwerkhuizen, laat eigenaar Juliette van Haaster van InLeisure weten. Hierdoor neemt het park 15 procent minder bebouwd opperlak in. Er komt een grote groenstrook tussen het park en de Berversbergbeek.

Op dit moment heeft het park enkel 292 plaatsen voor caravans en staan er chalets, een zwembad en boerenhoeve. De jaarplaatsen gaan weg en ook het zwembad verdwijnt. Volgens het nieuwe concept ondergaat de Cottesserhoeve een flinke opknapbeurt.

Kosten verhuur

Goedkope plekken voor stacaravans zijn straks afgeschaft. Wie in een huisje wil verblijven betaalt hier per week 1.700 tot 2.500 euro voor, afhankelijk van de periode en het formaat van het huisje. In de herfst- en wintermaanden zal het park zich openstellen voor meer mensen. “Daar staat tegenover dat er minder verkeersoverlast is, omdat er geen auto’s met caravans over deze smalle wegen rijden. Doordat we minder huisjes hebben, gaat er in de drukste maanden 40 procent minder verkeer naar het park”, aldus Van Haaster. Het plan is om begin 2026 de deuren van Cottesserhoeve te openen. Wel moet het bestemmingsplan eerst gewijzigd worden door de gemeenteraad van Vaals.