Vakantiepark Thrianta Spier in Midden-Drenthe start met proef permanente bewoning

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Permanente bewoning van een vakantiepark. Het is een hot topic, waar veel discussie over is. De één zegt dat het een oplossing kan zijn voor het woningtekort in het land, de ander vindt het onrechtmatig omdat het mensen die een huis in de reguliere markt hebben gekocht kan benadelen. Vakantiepark Thrianta in Spier en de gemeente Midden-Drenthe zijn ze in ieder geval voor permanente bewoning. Zij gaan de mogelijkheden hiervoor op het park verkennen, blijkt uit een brief van het park aan de gemeenteraad. Dat meldt RTV Drenthe.

Het park is volgens de gemeente afgeschreven als vakantiepark voor recreatie. Daarom wil de gemeente Midden-Drenthe de mogelijkheid verkennen om permanente bewoning op het terrein toe te staan. Mogelijk wordt het dan een woonwijk.

Dit is overigens niet het enige vakantiepark in de gemeente waar permanente bewoning wordt gedoogd. In totaal zijn er 14 parken waar meer wordt gewoond dan gerecreëerd. Dit wordt nu nog gedoogd, maar de gemeente wil kijken naar het toestaan van bewoning. Sommige gedoogconstructies zijn al dertig jaar oud.

Opties

Eerder begon de gemeente al met het verkennen van mogelijkheden om Thrianta om te bouwen tot woonwijk. Volgens de wethouder zijn er volop mogelijkheden om dit te realiseren. Maar toen hij besloot om knopen door te hakken, werd hij door de gemeenteraad teruggefloten. Hij moest eerst verantwoording afleggen.

Dat zou hij namelijk niet voldoende hebben gedaan. En daarom werd er besloten om eerst nog niet te starten met permanente bewoning op het park. De onderzoeksresultaten bij een ander park, De Hullen, moest eerst afgerond worden.

Toch wel toestaan

Ondanks dat de proef bij De Hullen nog niet was afgerond, besloot de gemeenteraad toch dat het tijd was om te starten met het ombouwen van Thrianta. Het is niet de eerste locatie waar permanente bewoning wordt toegestaan via een proef. Wat wel opvalt is dat er verschillende afspraken zijn gemaakt omtrent de kosten. Bij De Hullen wordt per stap bekeken wie de kosten op zich neemt, terwijl bij Thrianta al vaststaat dat het park de kosten moet betalen.