Verblijf arbeidsmigranten in vakantiepark Echten niet verlengd

Door Johanne Levinsky
3 min
Sinds 2016 wonen er maximaal honderd arbeidsmigranten op vakantiepark Van Harte in Echten, maar daar lijkt binnenkort een einde aan te komen. Een vergunningsaanvraag voor verlening van vijf jaar is terecht door de gemeente afgewezen, vindt de rechter. Het besluit van de gemeente is door huisjeshuurder Jacco Holties aangevochten. Dit meldt RTV Drenthe. 

In september 2021 deed Holties een aanvraag bij de gemeente De Wolden om de vergunning van huisvesting van maximaal honderd arbeidsmigranten met vijf jaar te verlengen. Die aanvraag werd door de gemeente geweigerd, maar Holties ging in beroep en mocht zijn bezwaar toelichten bij de bezwaarschriftcommissie van de gemeente. Die gaf De Wolden het advies om deze gegrond te verklaren, maar dat gebeurde niet in het kader van de ‘Kadernotitie vitale recreatieparken’. Het Echtens vakantiepark is daar in 2017 aangemerkt als vitaal en dus geschikt als vakantieoord.

Vakantieoord maken van vakantiepark Van Harte

Een tijdelijke oplossing in de kadernotitie is wel huisvesting van arbeidsmigranten voor een bepaalde tijd. Hoewel de rechter vooraf vond dat de gemeente De Wolden onvoldoende onderbouwd had waarom het de huisvesting niet wilde verlengen, kwam deze tijdens de zitting nog met voldoende motivatie om de rechtbank te overtuigen: er is een bepaalde tijd afgesproken voor huisvesting van arbeidsmigranten en die is nu verlopen. Het plan is om van het vakantiepark een heus oord te maken, waar er geen plek is voor migranten. Daarom wordt de vergunning nu toch niet verstrekt.