Raad van State geeft groen licht voor transformatie camping tot eco-bungalowpark

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Op de plek waar voorheen camping Tutenberg floreerde, staat nu enkel nog een vervallen camping. Om de locatie nieuw leven in te blazen wil de nieuwe eigenaar van het terrein de camping ombouwen tot een ecologisch vakantiepark met 25 bungalows. Het plan is deze week door de Raad van State goedgekeurd. Niet iedereen is het eens met deze keuze, meldt RTV Oost.

Ondanks de goedkeuring van de Raad van State stuitte het plan van de nieuwe terreineigenaar op enige kritiek van omwonenden. Zo klaagden zij over aantasting van het landschap, omdat er volgens hen illegaal bomen zijn gekapt op het voormalige campingterrein. Zij stellen dat de eigenaar hier geen vergunning voor had. Dit is door de gemeente Tubbergen bevestigd.

Niet ons pakkie an

Over de bomenkap doet de Raad geen uitspraak, omdat dit de verantwoordelijkheid is van de gemeente. Die stelt dat de gekapte bomen worden gecompenseerd bij de nieuwe inrichting. Er is niets gezegd over eventuele boetes voor de illegale bomenkap.

Wel oordeelt de Raad over de compensatie. De gemeente heeft ten onrechte de kap van twee eiken in het beschermde gebied toegelaten. Dat moet volgens de Raad worden gecompenseerd met het aanplanten van twee nieuwe eiken.

Dicht op elkaar

De Raad oordeelde daarnaast dat de afstand tussen de bungalows geoorloofd is. Die komen op een afstand van 45 meter van elkaar af, 5 meter minder dan de gebruikelijke 50 meter. Volgens de Raad stonden de tenten en caravans eerder ook al op deze afstand en daarom hoeft de situatie dus niet te worden veranderd.