Natuurbeschermingswacht vecht tegen komst vakantiepark: ‘Natuur is in het geding’

Door Johanne Levinsky
4 min
De Natuurbeschermingswacht gaat procedures voeren tegen een nieuw Roompot-vakantiepark langs de IJssel in Veessen. De regels van Europees recht en de natuur zijn in het geding, stelt de organisatie. Voor het vakantiepark dat door recreatieondernemer InLeisure wordt gebouwd, is door Rijkswaterstaat een vergunning verstrekt voor de bouw van 100 permanente vakantiehuisjes vlak buiten het Natura 2000-gebied. Dit meldt Rivierverhalen. 

Volgens de vergunning op grond van de Waterwet, levert de komst van het vakantiepark in Veessen geen rivierkundige belemmeringen of risico’s bij hoogwater. Naast de Natuurbeschermingswacht, zijn ook zeventig inwoners van Veessen tegen de komst van het vakantiepark. Rijkswaterstaat heeft 22 daarvan ontvankelijk verklaard. De grootste klacht: de grootte van het park (430 overnachtingsplaatsen) past niet bij de omvang van het dorp dat slechts 670 inwoners telt. Ook zijn de inwoners bang dat er opstuwing komt bij het buitendijkse park. Dit kan gevaarlijk zijn voor Veessen.

Natura 2000

Volgens de Natuurbeschermingswacht zijn bijna de gehele uiterwaarden van de IJssel Natura 2000-gebieden en moet bij de bouw van het vakantiepark aangetoond worden dat de natuur geen schade oploopt of verstoring ondervindt. De Natuurbeschermingswacht stelt dat dit hier niet is gebeurd. Maar het vakantiepark komt helemaal niet in een Natura 2000-gebied, wel vlak ernaast. Desondanks stelt Geert Starre van de milieuclub dat het project grote gevolgen kan hebben voor de natuur. “Op geen enkele kenbare wijze is onderzocht of de kans op significante effecten uitgesloten is. Het nalaten van een dergelijk onderzoek is onrechtmatig.”

Terrein niet onderhouden

Overigens is het later dit jaar niet meer toegestaan om te bouwen in de uiterwaarden, maar InLeisure heeft twee jaar lang niets met het aangekochte terrein gedaan, waardoor het in verval is gekomen. En dat is dan nu ook het argument om er een vakantiepark te bouwen, stelt Rivierverhalen. Er is nog geen omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Heerde. Volgens het huidige plan zijn vaste chalets ook helemaal niet toegestaan. Mogelijk komen er dus wielen onder, waardoor ze officieel als stacaravans te boek staan.