Peter Gillis wil af van zijn vakantieparken

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
Het vakantieparkimperium van televisiebekendheid Peter Gillis ligt al langere tijd onder vuur. Zeker na de sluiting van het park Prinsenmeer bij Ommel. Nu meldt Omroep Brabant dat de ondernemer in gesprek is met een partij om al zijn elf vakantieparken over te nemen. Volgens de omroep is Gillis dicht bij een overeenkomst. 

Vorig jaar in december werd Gillis gedwongen om zijn vakantiepark in Ommel te sluiten. Dit was het gevolg van de uitkomst van een Bibob-onderzoek naar criminele activiteiten die op het park zouden plaatsvinden.

Exploitatievergunning

Nadat een exploitatievergunning voor een vakantiepark wordt aangevraagd, wordt er ook een zogenaamd Bibob-onderzoek uitgevoerd. Horeca-activiteiten zijn alleen mogelijk als de exploitatievergunning wordt verleend. Ook het Oostappen-vakantiepark in Asten moest deze vergunning aanvragen. Die werd toen afgewezen door de gemeente, omdat het risico op illegale activiteiten te groot zou zijn. Maar ook zijn andere vakantieparken bezitten niet altijd alle vergunningen.

Overname

Nu blijkt dat de ondernemer van zijn parken af wil én daar voortgang mee boekt. Zo zou Gillis volgens ‘betrouwbare bronnen’ gesprekken voeren over de eventuele overname van zijn elf vakantieparken. Omroep Brabant stelt dat er vorige week en contract zou worden getekend, maar dit is al enkele keren uitgesteld.

Wanneer de partij niet zo’n omstreden reputatie heeft als Gillis, zal het een fluitje van een cent worden om de juiste vergunning te krijgen en door het Bibob-onderzoek te komen. Dan kunnen de parkeren weer gewoon open onder een nieuwe eigenaar. Wel zal Oostappen nog grondeigenaar blijven en gaat de nieuwe exploitant de grond huren.

Welke partij?

Het is niet bekend welke partij geïnteresseerd zou zijn in een eventuele overname. Wel moet het een partij zijn met een flink kapitaal. Daarom wordt er gespeculeerd dat het EuroParcs is. Hun huidige vakantieparken zijn daarentegen meer gericht op het duurdere segment, in tegenstelling tot de Oostappen Groep.

Er is een partij die vaak wordt gemeld bij Omroep Brabant, namelijk het Franse bedrijf Capfun. Die bezit al meer dan 200 vakantieparken in Europa, waarvan 21 in Nederland en 3 in Brabant. Zij opereren op vergelijkbare manier als Oostappen: goedkope vakanties in een chalet of stacaravan.

Geschikt

Of Capfun de geschikte kandidaat is voor de overname, valt nog te betwijfelen. Zij zijn namelijk gericht op korte verblijven, wat niet goed past voor seizoensgasten. Zowel Oostappen als Capfun konden niet worden bereikt voor commentaar.