Negen op tien Nederlanders deze zomer op vakantie: dit zijn de populairste bestemmingen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het leven is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. We betalen meer voor energie, eten en vervoer. Ook vakanties zijn prijziger dan eerst. Ondanks dat we met z’n allen korten op uitgaven, blijkt dat er op vakanties weinig wordt bespaard. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Die constateert dat Nederlanders grotendeels vasthouden aan hun favoriete vakantielanden. Ook blijkt dat 90 procent van de Nederlanders deze zomer ertussenuit knijpt, meldt RTL Nieuws.

Het onderzoek werd gehouden onder 2.000 Nederlanders en ging over hun vakantieplannen voor dit jaar. Uit het onderzoek moest naar voren komen hoe vaak en hoe lang mensen weg gaan, hoe en in wat voor verblijf zij zitten. Eén conclusie die in ieder geval kan worden getrokken: we gaan er weer massaal op uit.

Favoriete vakanties

ANWB-woordvoerder Sanne Over vertelt dat uit het onderzoek naar voren komt dat 9 op de 10 Nederlanders dit jaar op vakantie gaat. Dat is volgens haar ‘één van de laatste dingen waar we op bezuinigen’. Toch gaan we, op basis van dit onderzoek, ietsje minder vaak dan vorig jaar. Ook is de vakantie korter. Zo gaat de helft van de vakantiegangers voor een weekje weg, 30 procent twee weken en 9 procent houdt het voor drie weken voor gezien.

Onder de onderzochten is een strandvakantie, buitenlandse stedentrip en vakantiepark de favoriete vakantie. Mensen verblijven het liefst in een hotel, huisje of op een vakantiepark.

De manier waarop wij naar onze (Europese) vakantiebestemming reizen is als volgt: 73 procent reist met de eigen auto, 41 procent pakt het vliegtuig. Slechts 16 procent van de ondervraagden gaat met de trein op vakantie.

Bestemmingen

Waar reizen de onderzochten het liefst naartoe? Het antwoord zal je niet verbazen. Toch is er wel een kleine verschuiving zichtbaar. Zo denkt de woordvoerder dat mensen vanwege kostenstijgingen naar goedkopere landen reizen. Ze stelt dat mensen vaker een alternatief voor dure vliegtickets kiezen. Landen die populairder worden zij onder andere Slovenië en Albanië. “De Nederlander houdt van vakantie, maar is wel prijsbewust”, aldus Over.