Illegale bomenkap bij camping Bovensluis kost ontwikkelaar 25.000 euro

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
De gemeente Moerdijk heeft projectontwikkelaar SVE Group op de vingers getikt voor illegale bomenkap op het terrein van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. Daarnaast heeft de gemeente het bedrijf een boete opgelegd van 25.000 euro, meldt BN de Stem. 

Het plan van SVE is om op de voormalige camping een vakantiepark te plaatsen met 340 bungalows, een restaurant en zwembad. Daarvoor is het bedrijf al met opruimwerkzaamheden gestart, terwijl de omgevingsvergunning nog niet is vrijgegeven door de gemeente. Daarnaast is er geen vergunning aangevraagd voor werkzaamheden zoals het kappen van bomen en ander diepgeworteld groen.

Geen verklaring

Een woordvoerder van SVE Group kan niet zeggen waarom er geen vergunning is aangevraagd voor deze specifieke activiteiten. In eerste instantie tekende het bedrijf bezwaar aan tegen de boete, maar trok die later weer in. Ondanks dat feit is de boete ook nog niet betaald. Wederom wordt hier geen reden voor gegeven.

Formeel gezien is de boete trouwens niet voor SVE Group, maar voor de B.V. Camping Bovensluis. Die is dan weer in het bezit van Boertjes Beheer en Beleggingen B.V.: zij zijn de enige aandeelhouder. Het is een ketting van bedrijven, want Boertjes heeft óók maar één aandeelhouder: SVE Group. Die beslist uiteindelijk dus wat er met de camping gebeurt. Of in ieder geval de visie.

Vergunningen

Concretiseren kan SVE namelijk nog niet. Momenteel lopen er twee vergunningsaanvragen die van belang zijn voor het realiseren van de plannen van SVE. Zo moet de omgevingsvergunning nog worden goedgekeurd door de gemeente Moerdijk. Die beslissen hier een tweede keer over: vorig jaar werd de omgevingsvergunning afgekeurd omdat daar nog veel informatie in ontbrak. Hier wordt op uiterlijk 21 maart een besluit over genomen.

Ook mist SVE nog een natuurvergunning. Die moet worden afgegeven door de provincie Noord-Brabant. Het is een gevoelig onderwerp, omdat het terrein pal naast het stikstofgevoelige natuurgebied Hollands Diep ligt. De Gedeputeerde Staten hebben deze vergunning theoretisch al verleend, maar omdat bewoners bezwaar indienden, moet daar eerst nog over worden gedebatteerd. Wanneer de beslissing valt, kan een woordvoerder van GS niet zeggen.