Plannen voor luxe vakantiepark bij Zandvoort leiden tot ophef onder omwonenden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
De gemoederen lopen hoog op onder bewoners in Zandvoort. De plannen om familiecamping Sandevoerde te transformeren tot vakantiepark valt niet bij iedereen even goed. In eerste instantie alleen bij de kampeerders, maar nu scharen zich ook meer omwonenden achter de kampeerders. In het plan is de bouw van 259 chalets op het terrein in de duinen meegenomen, meldt NH Nieuws.

Wanneer je over de familiecamping bij Zandvoort loopt, zul je nu voornamelijk caravans en tenten aantreffen. Maar als het aan Vastgoedbedrijf Kennemer Park BV ligt komt daar binnen kort verandering in. Straks moeten hier 259 vakantiewoningen komen te staan. Ook zijn er plannen om een recreatieplas uit te graven. Vorige week organiseerde Kennemer Park BV een informatieavond over de plannen. Daaruit bleek dat er onder de omwonenden de angst heerst dat het dorp wordt ‘overrompeld’ door de toekomstvisie van het bedrijf.

Auto’s

Zo ontstaat er de angst dat er een enorme toename zal zijn in het autoverkeer in de omgeving. Dat zou volgens de omwonenden tot overlast kunnen zorgen. Nu al is het in de zomerperiode druk met auto’s die van en naar de badplaats trekken. Parkeermogelijkheden zijn al helemaal een probleem, aldus de bewoners.

Ook vrezen de omwonenden dat de omliggende natuur bovenmatig zal worden belast. Voornamelijk de natuur in het duingebied zou hier onder kunnen lijden. Het vakantiepark ligt namelijk pal naast een Natura 2000-gebied.

Bestemming terrein

Kennemer Park BV stelt op zijn beurt dat de camping een recreatieve bestemming heeft. Dat houdt in dat er niet zomaar gebouwd mag worden. Het bedrijf zegt dan ook toe dat dit niet gaat gebeuren. Zo worden de chalets op een andere plek gebouwd en worden prefab aangeleverd. Daarom heeft het vastgoedbedrijf geen bouwvergunning aangevraagd. De transformatie van de camping zou namelijk niet te maken krijgen met bouwwerkzaamheden.

Eén van de bewoners, Jan Straub, vindt het raar dat het bedrijf bijna 260 woningen wil plaatsen zonder vergunning. “Als dat wordt toegestaan, kan straks iedereen bouwen zonder toestemming.” Hij stelt dat de chalets, ondanks dat deze elders worden gebouwd, vooralsnog in de grond moeten worden gefundeerd. Hij vindt dat dit ook onder bouwen valt.

Aanlegvergunning

Dat er helemaal geen vergunning is aangevraagd, is echter niet waar. Zo heeft Kennemer Park BV wel een aangevraagd. Daarmee kunnen wegen worden verhard en voorbereidingen voor rioleringswerkzaamheden getroffen. De buurtbewoners vrezen echter dat dit de aanleiding kan zijn voor het vastgoedbedrijf om te beginnen met de bouw van chalets.

Dat het zover zal komen, is nog de vraag. Wethouder Martijn Hendriks herinnerde de omwonenden eraan dat er een jaar geleden al een stop is gezet op de bouw van twee modelwoningen op het terrein van de camping. Omdat er geen vergunning was voor de bouw van de woningen werden de werkzaamheden gestaakt.