Hoe kunnen illegale bewoners Prinsenmeer gewoon ingeschreven staan?

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Illegale bewoning op een vakantiepark is eigenlijk verboden, maar gebeurt vrij regelmatig. Deze vorm van huisvesting kan worden gedoogd door de gemeente waar het vakantiepark staat. Zo ook in de gemeente Asten, waar het beruchte vakantiepark Prinsenmeer van SBS-bekendheid Peter Gillis staat. Ondanks dat het park illegale bewoners onderbrengt, blijkt nu dat veel mensen zich wel gewoon hebben ingeschreven bij de gemeente. Dat meldt Omroep Brabant.

Een van de bewoners op het park uit zijn kritiek op de werkwijze van de gemeente. Hij stelt dat er constant over illegale bewoning wordt gesproken, ‘maar de gemeente heeft mensen zelf ingeschreven en nu moeten ze van het park af’. Volgens hem is het onterecht dat de gemeente ze nu voor september van het park wil hebben.

Wel ingeschreven

Is het überhaupt mogelijk voor de gemeente om de bewoners van het park op straat te zetten? Daar biedt de Wet basisregistratie personen (BRP) een antwoord op. Hierin staat beschreven dat iedereen die langer dan vier maanden in Nederland verblijft zich moet inschrijven bij de gemeente. Dat gaat ook over een adres zonder woonbestemming, waar vakantieparken en bedrijfspanden onder vallen. Dit is echter wel een ‘uitzonderingspositie’. Meteen nadat iemand zich in deze vorm ergens inschrijft moet er overlegd worden om deze situatie zo snel mogelijk stop te zetten.

Op de hoogte

Voor de mensen op Prinsenmeer geldt dat zij op het moment dat zij zich inschreven direct een brief ontvingen van de gemeente. Daarin stond een waarschuwing dat het eigenlijk niet is toegestaan om permanent op een vakantiepark te wonen. Bewoners wisten dus van de situatie af.

Maar of dat betekent dat zij daadwerkelijk moeten vertrekken? Dat dan weer niet. Tot 12 maart krijgen de bewoners de tijd om een bezwaar aan te tekenen. Op die dag wordt er een definitief besluit genomen over de permanente bewoning op het vakantiepark in Ommel.