‘Grondwallen bij vakantiepark Vlietland ten koste van 1750 bomen’

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Grote weerstand tegen de komst van een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam. Daar wil een projectontwikkelaar 222 luxe vakantievilla’s bouwen. Het project stuit echter op flinke tegenstand. Tegenstanders waarschuwen voor de gevolgen van de aanleg van aardenwallen, wat nodig zou zijn voor de bouw van het park. Het plan is om drie losstaande wallen te bouwen langs de A4, om zo de villa’s uit het zicht te onttrekken, meldt AD. 

In een raadsbrief van de verantwoordelijk wethouder, Bianca Bremer van Leidschendam-Voorburg, wordt geschreven over een ‘lage wal tussen de Rietpolderweg en de recreatiewoningen’. Daar verzet Burgerinitiatief Vlietland zich tegen. De burgervereniging stelt dat de wallen namelijk helemaal niet laag zijn.

900 meter lang

In totaal beslaan de drie losstaande grondwallen een lengte van 900 meter. De wallen worden 12 meter hoog. Volgens het Burgerinitiatief zou dat betekenen dat de grondwallen zo’n 60 meter breed moeten worden. Zij berekenden dat het gaat om een totaal grondbeslag van 54.000 vierkante meter, wat betekent dat er zo’n 1.750 bomen moeten worden gekapt. “Alle schuil-, nest-, foerageer-, rust- en verblijfplekken worden hiermee vernietigd”, aldus het Burgerinitiatief.

Waarschuwen

Daarnaast stelt het Burgerinitiatief dat de grond waar de wallen komen niet geschikt is voor dergelijke bouw. De grond zou namelijk te ‘slap’ zijn om deze massa te kunnen dragen (zo’n 300.000 kuub grond). Ook is volgens de vereniging het risico dat de aanleg kan zorgen voor het uitlekken van gevaarlijke en giftige stoffen. Voor het ophogen van de wallen wordt industriegrond gebruikt. De herkomst hiervan is onduidelijk.