Dorpsraad stellig: ‘Geen geluidswal, geen vakantiepark Dommelsvoort’

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het blijkt een hele klus te zijn om een overeenkomst te vinden over de bouw van het vakantiepark Dommelsvoort bij Linden. De dorpsraad van Linden stelt een harde eis. Die wil een geluidswal langs de A73 bij Linden en Vianen plaatsen. Als die er niet komt, wil de raad een streep zetten door de komst van het park. Uit onderzoek blijkt echter dat die geluidswal nadelige effecten heeft voor natuurbehoud, meldt BN de Stem.

Vorige week werd duidelijk dat er niet zomaar een geluidswal kan worden geplaatst langs de snelweg. Niet alleen moet de provincie hier toestemming voor geven, ook is er onderzoek gedaan naar de impact van een geluidswal op de lokale natuur. Volgens wethouder David Sölez vormt het plaatsen van een geluidswal ‘een uitdaging’.

Dieren

Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel beschermde dieren verblijven op de plek waar de geluidswal zou moeten staan. De geschiedenis leert dat de provincie niet snel toestemming geeft om in dit soort leefgebieden te bouwen.

Op hetzelfde moment moet er in de komende tien jaar ook een nieuw vakantiepark uit de grond rijzen bij de Kraaijenbergse Plassen, vakantiepark Dommelsvoort. “De geluidswal en het vakantiepark moeten toch echt in hetzelfde gebied gebouwd worden”, aldus de voorzitter van dorpsraad Linden, Janneke Straten.

Overlast

Ook Straten en veel inwoners van Linden zien liever niet dat er in het natuurgebied wordt gebouwd. Zij vinden dat er rekening moet worden gehouden met de natuurwaarden tijdens de bouw van het vakantiepark. De uitkomst van het natuuronderzoek zorgt ook voor een dilemma.

Zeker aangezien de geluidswal aan de Cuijkse kant verder is doorgetrokken. Daardoor heeft Linden nog meer last van geluidsoverlast volgens de raad: het geluid kaatst van de wal af naar het dorp.

Constructies

Straten stelt dat er meer geld beschikbaar moet zijn voor het bouwen van de geluidswal. Er zijn namelijk bepaalde constructies – wel duurdere – die minder ten koste gaan van de natuur. Voor de wethouder Sölez is die optie té duur. Dat gaat in tegen de belofte die is gemaakt: volgens de dorpsraad gaf de vorige wethouder toezegging dat er een geluidswal komt als er de nieuwe woonwijk Heeswijkse Kampen zou komen. Zij vinden dat de gemeente daarom zowel rekening moet houden met deze belofte als met de natuur.