Vaste gasten willen camping terugkopen van campingbedrijf

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Het Groene Eiland in Appeltern heeft een aantal vaste gasten die juridische strijd aan willen gaan tegen Capfun, een Frans campingbedrijf dat de camping beheert. Deze werd vorig jaar overgenomen door Capfun. Het aantal gasten dat meedoet loopt op tot over de honderd. Zij willen hun staplek niet opgeven. Maar of het een succesvolle strijd wordt, moet nog blijken. Dat meldt AD.

In 2023 werd de camping in het Gelderse Appeltern overgenomen door Capfun. Het is een groot campingbedrijf met campings in Frankrijk, Spanje, Nederland, België, Italië en Engeland. Ook in Nederland verovert het bedrijf veel terrein.

De overname leidde ertoe dat de gemaakte afspraken met de vorige eigenaar niet meer gelden. Een bewoner van de camping stelt dat hij niet weet waar hij zich op voor moet bereiden. Mogelijk krijgen de bewoners een brief van Capfun, ‘waarin zal staan dat het gedaan is met de standplaatsen’. Volgens een van de bewoners verwachten de meesten dat dit in de brief zal staan.

Samen sterker

Die bewoner besloot vrijwel direct na de overname om andere bewoners op te trommelen voor een mogelijk offensief. Hij begon te flyeren en ging met mensen in gesprek. Opheldering blijft echter uit, volgens de bewoner ook bij de medewerkers van de camping.

Inmiddels hebben de bewoners een stichting opgericht, met een bestuur en een advocaat. Het woord dat de bewoners de camping willen terugkopen van Capfun is inmiddels al verspreid. Het schijnt zelfs dat er al genoeg geld is bij sommigen om terugkoop te realiseren.

Reactie Capfun

De directeur van Capfun, Michel Houé, heeft eerder laten weten dat hij in de winter meer informatie zal verstrekken over de plannen voor het Groene Eiland. In de Gelderlander vertelde hij hier in september over. Het plan om alles te slopen zou volgens de directeur gelogen zijn. Deze keer was Capfun niet bereikbaar voor commentaar.

Wijzigingen

Sinds de overname van Capfun zijn er een aantal wijzigingen in het beleid doorgevoerd. Zo wilde het bedrijf de camping in de winter sluiten, maar dat is na een gesprek met de bewoners gewijzigd. Ook mogen trailers voor boten niet meer voor de deur staan. Bewoners vermoeden dat ze daar chalets willen bouwen.

Vanaf het begin van 2024 is het daarnaast niet meer mogelijk om een bungalow te kopen om een standplaats te behouden. Vanaf deze datum geldt er een uitsterfbeleid: bungalows die later worden verkocht moeten van de camping af. Ook is het verhuren van een chalet aan een andere partij niet meer toegestaan.

Vakantiegangers kunnen zoals vroeger wel nog hun familieleden bij hun laten overnachten. Een verschil: waar het vroeger gratis was, moeten bewoners hier nu voor betalen. En ze moeten voor meer dingen betalen. De huur is met zes procent verhoogd. Maar dat was niets nieuws. Ook de oude eigenaar voerde prijsverhogingen door. Elektriciteit en water zijn ook duurder geworden.