Het is steeds beter gesteld met Brabantse vakantieparken

Door Nationale Recreatiegids
8 min
Vakantieparken in Noord-Brabant werden voorheen geteisterd door verloedering en achterstand. Daar is de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Veel hiervan is te danken aan de grote spelers in de accommodatiesector, zoals Landal en EuroParcs. Zij kochten verloederde parken op en gaven die een transformatie. Er blijkt goed over nagedacht te zijn, meldt AD.

Alle berichtgeving over Peter Gillis doet je misschien denken dat het helemaal niet zo goed gaat op vakantieparken in de zuidelijke provincie. Die is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest over criminele activiteiten op vakantieparken, overlast en andere illegale bezigheden. Onlangs moesten daarom een aantal van zijn parken de hekken sluiten.

Terwijl het bij de bekende ondernemer niet geweldig gaat, boeken andere parken in de provincie echter meer succes. Een onderzoek in opdracht van de provincie vijf jaar geleden wees uit dat slechts een derde van de parken in Noord-Brabant voldeed aan de eisen van de bezoekers. Daarbij ging het onder andere om problemen zoals illegale bewoning, prostitutie, illegale handel en witwaspraktijken.

Hulp

In de afgelopen vijf jaar heeft de provincie flink gewerkt aan het tegengaan en terugdraaien van de verpaupering op vakantieparken. De lokale gemeenten en Rijksoverheid steunden dit financieel en mede daardoor is er succes geboekt, stelt gedeputeerde Wilma Dirken. Volgens haar voldoet nu zo’n tachtig procent van de parken aan de wensen van de toeristen en bezoekers. Een groot deel van het succes is te danken aan de lokale overheid, maar andere belangrijke spelers zijn de recreatiebedrijven zoals Capfun, Dormi, Roompot en EuroParcs. Zij kochten de achterstallige parken op en gaven die een nieuw leven. Zo nam EuroParcs in 2019 onder andere het vakantiepark Droomgaard over. Die was voorheen in handen van Peter Gillis en stond al snel bekend als een park met geluidsoverlast, drugsproblematiek en illegale bewoning.

Samenwerking

Het succes van EuroParcs in Droomgaard is ook te merken bij de politie. Die is blij met de nieuwe eigenaar en vindt dat de samenwerking tussen de partijen goed verloopt. Er zijn flink minder incidenten geweest op het park.

Maar zijn er nog andere factoren die hebben meegespeeld om problemen buiten de deur te houden. Zo werken de grote bedrijven met een systeem waarbij opvallend gedrag wordt gevlagd. Als iemand een huisje wil boeken voor meer dan 21 dagen komt er een pop-up op de computer. De klant wordt vervolgens gebeld met de vraag wat het doel is van de reis.

Andries Bruil, directielid van EuroParcs, zegt ook dat zij hun personeel hebben getraind om opvallend gedrag te herkennen. Hij geeft al voorbeeld een boeking door een ‘meneer Janssen’. “Als het zover is en er staan ineens buitenlandse mensen en busjes met Poolse kentekens voor de deur, valt dat op.” Bij dit soort situaties worden de wijkagent en gemeente op de hoogte gesteld.

Illegale bewoning

Ondanks de successen die de Brabantse parken de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, is de situatie nog niet compleet koek en ei. Zo vermoedt de provincie op basis van een onderzoek dat er op ongeveer de helft van de parken nog illegaal permanent wordt gewoond. Op dertig parken is dit bewezen.

Wel is gedeputeerde Wilma Dirken positief over het komende jaar. Zij gaat door met de geboekte vooruitgang van de afgelopen jaren. De beste manieren om dit te doen: medewerkers kennis verschaffen en expertise beschikbaar stellen.