Hof geeft buurtbewoners Van der Valk Uden gelijk, maar opvang kan snel open

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Maandag hebben de omwonenden van het Van der Valk hotel in Uden een overwinning gehaald bij het gerechtshof in Den Bosch. De rechter stelt dat de gemeente Maashorst onzorgvuldig is geweest tijdens de vergunningsprocedure voor de opvang van asielzoekers in het hotel. De uitspraak heeft echter weinig effect. Er wordt verwacht dat er vooralsnog snel asielzoekers worden opgevangen, meldt Omroep Brabant.

Er moeten in totaal 300 asielzoekers worden opgevangen in het hotel bij Uden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil ze daar voor de komende drie jaar huizen. Omwonenden vonden dat dit proces te snel en onzorgvuldig ging en stapten in december naar de rechter. Die trok de omwonenden in hun gelijk. Volgens de rechter heeft de gemeente inderdaad onzorgvuldig gehandeld. Hier ging de gemeente tegen in hoger beroep, maar ook daar gaf het hof de bewoners gelijk.

Ondanks deze overwinning wordt het hotel naar verwachting toch op korte termijn ingezet als opvanglocatie. Volgens waarnemend burgemeester Rianne Donders zijn “alle stukken binnen om een beslissing te nemen over de vergunning.” Zij stelt dat het nu wachten in op het COA.

Het is mogelijk dat de procedure zo snel gaat, aangezien het hof een eerdere voorwaarde heet afgewezen. Die stelde dat de asielzoekers nog niet mochten worden opgevangen tot er na het geven van de vergunning twee weken de tijd was om bezwaar te maken.

Met goede bedoeling

Tijdens de zitting is de waarnemend burgemeester emotioneel. Zij stelt dat de gemeente deze keuze niet met kwade bedoelingen maakt en dat zij gewoon hebben gereageerd op de oproep van de overheid om asielzoekers op te vangen.

Zij zegt dat de gemeente geen financieel belang heeft bij de opvang en dat het Rijk en het COA de opvangmogelijkheid bieden. “Vandaag wil ik zeggen dat het beeld ontstaat de we iets verschrikkelijks hebben gedaan. Dat we dingen hebben nagelaten. Dat is niet zo”, aldus de burgemeester.

Volgens haar is er gesproken met de omwonenden en zijn alle vragen die zij hebben beantwoord. Zorgen zijn in het veiligheidsplan opgenomen. Toch begrijpt ze de onrust, gezien de situatie in Budel en Ter Apel. Wel vindt ze dat Maashorst onderdak moet bieden aan mensen die anders in tenten slapen.

Kwalijk

Advocaat Danny Snijders, die de omwonenden bijstaat, is het echter niet eens met de burgemeester. Zo stelt hij dat er omwonenden niet bij de informatiebijeenkomst mochten komen en dat zij geen jurist bij zich mochten hebben. Dat neemt hij de gemeente kwalijk.