‘Vuurwerkvrije vakantieparken steeds meer in trek’

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Op steeds meer vakantieparken in het land wordt een vuurwerkverbod ingesteld. Het aantal vuurwerkvrije vakantieparken is dit jaar met maar liefst 22 procent gestegen ten opzicht van vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Parkvakanties.

Het is een trend van de afgelopen jaren dat vakantieparken een vuurwerkverbod instellen op hun parken. Laurens Taekema, eigenaar van Parkvakanties, ziet ook een toename in de vraag naar een vuurwerkvrije vakantie in Nederland: “Steeds meer mensen zoeken de rust op tijdens de jaarwisseling. Dit zijn voornamelijk hondeneigenaren en senioren, maar ook gezinnen met jonge kinderen willen liever zonder harde knallen het nieuwe jaar in.”

‘Parken snel gevuld’

Op de Parkvakanties website worden volgens het bedrijf in september al de eerste vuurwerkvrije vakantieparken geboekt en ze zijn snel gevuld. “Het is elk jaar altijd even afwachten welke vakantieparken een vuurwerkverbod hanteren, maar er is één constante en dat is dat het aantal knalvrije parken elk jaar groeit”, aldus Taekema.

Ruim zes op de tien mensen is voor een algeheel vuurwerkverbod en de vakantieparkaanbieders spelen hier handig op in. Ook bij grote aanbieders als Landal GreenParks groeit het aantal vuurwerkvrije parken ieder jaar en op Roompot parken is vuurwerk afsteken standaard al niet meer toegestaan. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, waar alleen op een centrale plaats vuurwerk mag worden afgestoken. Welke Roompotparken daadwerkelijk vuurwerkvrij zijn, staat echter niet vermeld op de website.

Rustige plekjes

Inmiddels vind je in alle provincies in het land meerdere vuurwerkvrije parken. “Maar let op, ook al mag je geen vuurwerk afsteken op het terrein, er wordt niet actief gehandhaafd en geluiden uit de omgeving kunnen niet geweerd worden. Wij adviseren daarom een rustig gelegen én kleinschalig vakantiepark voor de minste vuurwerkoverlast”, aldus Taekema.