Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’
Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Onder andere de BBB en PVV zien wel heil in het toestaan van permanente bewoning van vakantieparken. Volgens de BBB levert zo’n 35.000 extra huizen op. Maar of dat daadwerkelijk het geval is, weet Van den Hazel niet.

Zo stelt hij dat de politiek in Den Haag niet weet wat er op lokaal niveau gebeurt. Als voorbeeld noemt hij de Veluwe, waar veel natuur is. Ook vakantieparken staan daar middenin. En om daar dan een woonwijk van te maken, vindt hij niet het beste idee. Niet alleen omdat de natuur dan wordt aangetast, maar ook omdat je dan een geïsoleerde woonwijk hebt, die vaak niet goed bereikbaar is voor hulpdiensten en openbaar vervoer.

Niet nieuw

Van den Hazel wil benadrukken dat het niet nieuw is dat permanente bewoning op vakantieparken wordt toegestaan of gedoogd. Er zijn genoeg voorbeelden die hij kan opnoemen waar dat al het geval is. Hij stelt dat er ook gemeenten bezig zijn om alles georganiseerd te krijgen. “Maar het zijn complexe processen die je niet van vandaag op morgen even uitvoert.”

Geen toeristisch perspectief

Het is logisch dat de overheid op zoek is naar mogelijkheden om de wooncrisis op te lossen. Zo wordt er gekeken naar parken die geen toeristische of recreatieve functie meer hebben. Wel plaatst Van den Hazel een kanttekening. De overheid moet geen hoge verwachtingen hebben: “In aantallen woningen blijft het heel beperkt.” Ook is de doorstroming op de woningmarkt beperkt volgens de programmamanager. Veel mensen wonen al op vakantieparken. Die laten dan geen regulier huis achter voor anderen.

Drager regionale economie

Vakantieparken vervullen een belangrijke rol in de regionale economie. Op het moment dat een vakantiepark wordt omgebouwd, krijgen voorzieningen zoals detailhandel, horeca en musea het volgens Van der Hazel zwaar. Het zou zorgen voor verlies van werkgelegenheid en tast de leefbaarheid van de omgeving aan.

Ook verandert de waarde van vakantiewoningen als een park wordt omgebouwd. Volgens Van der Hazel kan de waarde wel vier of vijf keer over de kop gaan. Er zijn daarom wel genoeg partijen die de transformatie willen versnellen. Dat zijn vaak de huiseigenaren en eigenaren van de vakantieparken.

Onbedoeld effect

Een ander effect dat de transformatie tot woonwijk met zich mee kan brengen, is dat de kwetsbare mensen die nu vaak illegaal op vakantieparken wonen, geen kant op kunnen. Als een park wordt omgebouwd, zou dat betekenen dat deze groep van het park af moet. Die stap nemen gemeenten vaak echter niet. Maar een onbedoeld effect van transformatie zou het voor deze groep nog lastiger maken om ergens een dak boven het hoofd te vinden.

Daarom is het lastig om zomaar een besluit te nemen om permanente bewoning op vakantieparken makkelijker toe te staan. De overheid is volop aan het zoeken naar mogelijkheden om de wooncrisis op te lossen. Maar of vakantieparken de oplossing zijn, ligt genuanceerd. 

15 januari '25 (14:18)

Advocaat Gillis eist vrijspraak of aanzienlijke strafvermindering

De advocaat van Peter Gillis vindt dat hij vrijgesproken moet worden of een aanzienlijke strafvermindering moet krijgen in de belastingfraudezaak waarin hij verdachte is. Dat zei advocaat Mark Hendriks volgens Omroep Brabant woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

14 januari '25 (12:46)

Vakantiepark Kiekebelt biedt plek aan meer statushouders

Na eerder al vijftien chalets te hebben gehuurd voor Oekraïense vluchtelingen, huurt de gemeente Wierden nog eens tien extra chalets voor 15 statushouders op vakantiepark de Kiekebelt in Hoge Hexel. Dit meldt 1Twente.

14 januari '25 (12:18)

Vastgoedondernemer Peter Gillis moet jaar de gevangenis in vanwege belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen vastgoedondernemer en realityster Peter Gillis voor onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude. De 62-jarige Gillis wordt niet alleen verdacht van belastingfraude, maar ook van het onjuist voeren en bewaren van administratie, het verstrekken van onjuiste gegevens aan de Belastingdienst en het niet tijdig doen van belastingaangifte.

10 januari '25 ( 9:30)

Onderzoek ANWB: minder Nederlanders van plan om op vakantie te gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

08 januari '25 (10:10)

Verenigd Koninkrijk scherpt regels internationale reizigers aan

Het Verenigd Koninkrijk scherpt de regels aan voor internationale reizigers. Zij moeten zich vanaf deze woensdag voor vertrek online registreren, ook als ze op Brits grondgebied alleen overstappen op een andere vlucht. De nieuwe regels gelden aanvankelijk alleen voor reizigers van buiten de EU, maar vanaf 2 april verandert dit. Dan hebben ook Nederlanders en andere Europeanen de nieuwe Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig.

07 januari '25 (11:43)

Noodlijdend vakantiepark ’t Broeckhuys krijgt geen tijd om regeling te treffen met schuldeisers

Vakantiepark ’t Broeckhuys in Ewijk, voorheen De Groene Heuvels, balanceert opnieuw op de rand van faillissement. Beheerder Groene Heuvels Beheer B.V. (GHB) en de horeca-exploitant vroegen de rechtbank Gelderland om een afkoelingsperiode van vier maanden. Hiermee wilden ze tijd winnen om een regeling met schuldeisers te treffen. De rechtbank wijst dit verzoek echter af. Dit meldt de Gelderlander.

07 januari '25 ( 9:25)

Minder Nederlanders op vakantie naar VS en Canada door dure dollar

Minder Nederlanders gaan dit jaar op vakantie naar de Verenigde Staten en Canada. Door de duurdere dollar ten opzichte van de euro zijn reizen naar de twee landen flink in prijs gestegen, waardoor de Nederlandse consument liever voor een andere bestemming kiest. De verwachting is niet dat door de komst van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump Nederlanders vaker wegblijven, stellen gespecialiseerde reisaanbieders tegen het ANP.

06 januari '25 ( 9:25)

Sporthal in Lochem in brand

In een sporthal aan de Runmolenlaan in Lochem (Gelderland) woedt een grote brand. Volgens de brandweer slaan de vlammen uit het dak.

02 januari '25 (10:00)

Dit zijn de voorspellingen voor de kampeertrends in 2025

Als we vooruitkijken naar 2025, zien we een aantal spannende ontwikkelingen op het gebied van kamperen. De focus op duurzaamheid zal nog verder worden versterkt, met nieuwe innovaties die het kamperen nog milieuvriendelijker maken. Denk aan waterstof-aangedreven campers, zonnepanelen die niet alleen energie leveren maar ook waterzuivering mogelijk maken, en verbeterde recyclingtechnologieën.

31 december '24 (11:00)

Kampeertrends 2024: duurzaamheid, digitale detox en gezinsvriendelijk

Kamperen blijft een geliefde manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, en in 2024 zien we een aantal opvallende trends die het kampeerlandschap veranderen. Duurzaamheid, technologie en het verlangen naar verbinding met de natuur staan centraal, wat zorgt voor een kampeerervaring die zowel milieubewust als innovatief is.