Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken / Foto: "Deich vor Upleward (Krummhörn), Niedersachsen, Deutschland" door Losch
Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

Momenteel gebeurt het maar zelden dat er toestemming wordt gegeven om een vakantiepark om te bouwen tot een woonwijk. Dat komt doordat er een recreatiebestemming is voor het terrein. De gemeente wil daar vaak niet van afwijken.

Dat leidt echter tot steeds meer weerstand vanuit Den Haag. Daar wil de Tweede Kamer een aantal landelijke voorwaarden opstellen om het mogelijk te maken permanent in een vakantiehuis te wonen. Aanjager en VVD-Kamerlid Peter de Groot stelt dat vakantieparken die voldoen aan de voorwaarden een transformatie kunnen maken naar een woonwijk. Daarbij is het niet meer noodzakelijk dat de gemeente ook akkoord gaat. “Al is dat natuurlijk het meest wenselijk”, aldus De Groot.

Melden

Vakantieparken die plannen hebben om een woonwijk te worden kunnen zich de komende maanden melden bij het Rijk. Volgens De Groot kunnen zowel particulieren als verenigingen van eigenaren zich aanmelden. Met deze inventarisatie wil het Rijk het animo voor een transformatie in kaart brengen.

Eerder dit jaar is al een dergelijke inventarisatie gedaan. Die leverde echter weinig op volgens De Groot. In totaal waren dat zestig partijen. Hij denkt dat het komt doordat het besluit uiteindelijk nog bij de gemeenten en provincies lag. “We halen die er nu tussenuit: VvE’s en huizenbezitters kunnen zich rechtstreeks melden bij het ministerie.”

Bouwbesluit

Volgens het Rijk is het echter niet de bedoeling dat het straks op elk park mogelijk wordt om een woonwijk te bouwen. Het betreft terreinen zonder recreatieve voorzieningen en waar geen toeristen meer komen.

Daarnaast moet het park aan een aantal voorwaarden voldoen. Een park met enkel houten stacaravans komt niet in aanmerking. De huizen op het park moeten voldoen aan het bouwbesluit. Anders gaan de plannen niet door.

Ook gelden er andere regels voor een woonwijk. Als het gaat om geluid mogen vakantieparken dichterbij een weg of spoorlijn staan. 

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.

15 november '23 (10:12)

Vakantiepark in Akkrum heeft plannen voor grote uitbreiding

Er staan grote plannen op de agenda van recreatiepark Tusken de Marren in het Friese Akkrum. Het park moet straks vier keer zo groot worden als dat het nu is. Dan staan er ook drie keer zoveel huisjes als nu. Dat meldt de Leeuwarder Courant.