Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gedeputeerde Staten Limburg: ‘Geen vergunningenstop tegen vakantieparken mogelijk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
‘Geen vergunningenstop tegen vakantieparken mogelijk’ / Foto: "Vakantiepark Slagharen, huisjes" door Druyts.t
Na ophef over de komst van een aantal grootschalige vakantieparken in de provincie Limburg. Actiegroepen vrezen voor het milieu en de biodiversiteit in de gebieden waar de parken komen te staan. Ook ontstonden vragen bij een aantal politieke partijen. De Gedeputeerde Staten heeft daar nu een antwoord op gegeven. Hun conclusie: een provinciale vergunningenstop is niet mogelijk. Dat meldt 1Limburg.

Een van de plaatsen waar een nieuwe vakantiepark komt te staan is Cottessen. Daar moet een recreatiepark komen te staan met ongeveer 300 vakantiehuisjes. Er ontstond flinke kritiek op de plannen. Een petitie tegen de komst ervan werd ruim 9.000 keer ondertekend. Aantasting van het landschap zou in dit geval één van de grootste aanleidingen voor de ophef zijn.

Meerdere vergunningen

Aangezien er meer dan één vergunning nodig is om een vakantiehuis te bouwen, is een vergunningenstop niet mogelijk. Het bouwproces kan wel tot een halt worden geroepen door de provincie. Wanneer ontwikkelaars bijvoorbeeld een vergunning nodig hebben voor andere zaken. Een voorbeeld is een vergunning op het moment dat de bouw van een park een negatief effect kan hebben op een beschermd natuurgebied.

Daarnaast stelt de Gedeputeerde Staten dat zij geen duidelijk overzicht heeft van de bouwaanvragen voor vakantieparken. De gemeente is hierin de meest betrokken partij.

Duidelijke argumenten

Wel schrijft het provinciebestuur dat zij minder snel een vergunning uitdelen voor de uitbreiding van een park of het aantal overnachtingen. Daar moeten duidelijke argumenten voor zijn.

Een vijftal actiegroepen lieten onlangs weten dat zij grote zorgen hebben over het toenemende aantal vakantieparken in de provincie. Die schreven in een brief aan het Limburgs Parlement dat de komst van extra parken een slechte invloed heeft op de natuur in de omgeving, het milieu en biodiversiteit en de leefbaarheid van de omwonenden.

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.