Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Limburgse actiegroepen kritisch over komst vakantieparken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Limburgse actiegroepen kritisch over komst vakantieparken / Foto: Roompot Gulpen
In de provincie Limburg is ophef bij vijf actiegroepen rondom de komst van grootschalige vakantieparken. De actiegroepen vrezen voor het milieu, biodiversiteit en ook de leefbaarheid van omwonenden. Die zouden onder druk komen te staan als de plannen doorgaan, meldt 1Limburg.

Dat mensen zich zorgen maken over de grote schaal van vakantieparken in de provincie, speelt al langere tijd. Er zijn plannen voor nieuwe vakantieparken in Sittard, Vijlen en Maasbree. De actievoerders willen dit tegenhouden.

Geen nut

Wijschwienswei, Stichting Natuurlijk Geuldal, Omwonenden Silt plan, Vereniging Breebonne en Erfgoedvereniging Bond Heemschut-Commissie Limburg schreven in een brief aan de provincie dat er al genoeg vakantieparken zijn. Daarnaast zouden veel vakantieparken worden gebruikt voor huisvesting van internationale werknemers. Dat zou betekenen dat meer huisjesparken overbodig is.

Problematiek

Maar niet alleen de aantallen zijn een probleem voor de actiegroepen. Ook de omvang van de parken neemt steeds toe. Extra infrastructuur, parkeerplaatsen en voorzieningen zouden het landschap schaden en zorgen voor geluidoverlast. Ook wordt hiermee het probleem van verstening in de provincie groter. Dat heeft gevolgen voor de opvang en afvoer van regenwater.

Toerisme

Als tegenargument wordt gebruikt dat de vakantieparken goed zijn voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Daarentegen stellen de actiegroepen dat er steeds vaker geluiden klinken die kritisch zijn over de komst van meer toerisme. Zo zou wooncomfort, rust en stilte in het geding komen.

De groepen geven aan dat deze geluiden uit verschillende plekken in de provincie komen. “Er leeft een gevoel dat de politiek niets doet met deze geluiden en te veel oog heeft voor het economisch belang.”

Biodiversiteit

Niet alleen het welzijn van de omwonenden, maar ook de flora en fauna zouden negatieve effecten kunnen voelen. Zo zijn de actiegroepen bang dat bedreigde dier- en plantsoorten, zoals het vliegend hert of de korenwolf, zullen verdwijnen. Volgens de groepen leiden vakantieparken tot een afname van de biodiversiteit.

Gezien de impact van vakantieparken op de omgeving, vinden de actiegroepen dat er een alternatief moet worden gezocht. Zij stellen kleinschalige en duurzame vormen van verblijfsrecreatie voor, zoals B&B’s, kamperen en trekkershutten die in het landschap passen.

Vragen

Niet alleen de actiegroepen zijn kritisch. Ook zijn er al vragen gesteld door de SP, GroenLinks en de PvdA aan het College van Gedeputeerde Staten over de komst van nieuwe vakantieparken in Limburg. 

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.