Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Limburgse actiegroepen kritisch over komst vakantieparken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Limburgse actiegroepen kritisch over komst vakantieparken / Foto: Roompot Gulpen
In de provincie Limburg is ophef bij vijf actiegroepen rondom de komst van grootschalige vakantieparken. De actiegroepen vrezen voor het milieu, biodiversiteit en ook de leefbaarheid van omwonenden. Die zouden onder druk komen te staan als de plannen doorgaan, meldt 1Limburg.

Dat mensen zich zorgen maken over de grote schaal van vakantieparken in de provincie, speelt al langere tijd. Er zijn plannen voor nieuwe vakantieparken in Sittard, Vijlen en Maasbree. De actievoerders willen dit tegenhouden.

Geen nut

Wijschwienswei, Stichting Natuurlijk Geuldal, Omwonenden Silt plan, Vereniging Breebonne en Erfgoedvereniging Bond Heemschut-Commissie Limburg schreven in een brief aan de provincie dat er al genoeg vakantieparken zijn. Daarnaast zouden veel vakantieparken worden gebruikt voor huisvesting van internationale werknemers. Dat zou betekenen dat meer huisjesparken overbodig is.

Problematiek

Maar niet alleen de aantallen zijn een probleem voor de actiegroepen. Ook de omvang van de parken neemt steeds toe. Extra infrastructuur, parkeerplaatsen en voorzieningen zouden het landschap schaden en zorgen voor geluidoverlast. Ook wordt hiermee het probleem van verstening in de provincie groter. Dat heeft gevolgen voor de opvang en afvoer van regenwater.

Toerisme

Als tegenargument wordt gebruikt dat de vakantieparken goed zijn voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Daarentegen stellen de actiegroepen dat er steeds vaker geluiden klinken die kritisch zijn over de komst van meer toerisme. Zo zou wooncomfort, rust en stilte in het geding komen.

De groepen geven aan dat deze geluiden uit verschillende plekken in de provincie komen. “Er leeft een gevoel dat de politiek niets doet met deze geluiden en te veel oog heeft voor het economisch belang.”

Biodiversiteit

Niet alleen het welzijn van de omwonenden, maar ook de flora en fauna zouden negatieve effecten kunnen voelen. Zo zijn de actiegroepen bang dat bedreigde dier- en plantsoorten, zoals het vliegend hert of de korenwolf, zullen verdwijnen. Volgens de groepen leiden vakantieparken tot een afname van de biodiversiteit.

Gezien de impact van vakantieparken op de omgeving, vinden de actiegroepen dat er een alternatief moet worden gezocht. Zij stellen kleinschalige en duurzame vormen van verblijfsrecreatie voor, zoals B&B’s, kamperen en trekkershutten die in het landschap passen.

Vragen

Niet alleen de actiegroepen zijn kritisch. Ook zijn er al vragen gesteld door de SP, GroenLinks en de PvdA aan het College van Gedeputeerde Staten over de komst van nieuwe vakantieparken in Limburg. 

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.