Robots helpen in hotels steeds vaker mee als receptionist

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Robotisering is ook in de Nederlandse horeca een trend. Steeds vaker zijn er in hotels of restaurants robots te vinden die helpen in de bediening of in de keuken. Zo is er in het all-you-can-eatrestaurant Plaza N50 in Kampen een robot die vieze borden ophaalt en gerechten rondbrengt. In het Utrechtse FoodExplore helpen twee robots: Billy doet de zwaardere klusjes en brengt onder meer de vuile borden naar de spoelkeuken en Bella begeleidt gasten naar hun tafel. En zo zijn er nog wel meer horecazaken die gebruikmaken van robots. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Een belangrijke taak van de robots is om de werkdruk te verlagen. In de horeca is er al langere tijd sprake van flinke personeelstekorten en niet-menselijke hulp kan verlichting bieden. Toch gaat de uitrol van robots nog niet in zulk hoog tempo als in bijvoorbeeld Zuid-Korea of Japen, ziet hoogleraar arbeidseconomie Anna Salomons.

Zichtbaar in hotels

Wereldwijd is het aantal robots per 10.000 werkenden (robot density) toegenomen van 66 naar 126. En dat in slechts vijf jaar tijd. De meeste robots werken in fabrieken, maar er zijn ook steeds meer werkplekken voor robots waar ze wel zichtbaar zijn – zoals in hotels en restaurants. In hotels werken ze als receptionist en in de Belgische supermarktketen Delhaize helpt robot Robbie ze producten te vinden.

Robots vervangen mensen niet

Volgens importbedrijf VeDoSign zijn robots in de horeca niet bedoeld om mensen te vervangen. “Robots zijn vooral goed in voorspelbaar werk. Een kamer opruimen is bijvoorbeeld al heel moeilijk voor ze. In een rommelige kamer liggen voorwerpen vaak op onvoorspelbare plekken. En ook bepalen wat troep is en wat bewaard moet worden, is ingewikkelder dan het lijkt”, legt ook Salomons uit. De meeste robots krijgen door de mens aangeleerd wat ze moeten doen. Robots zijn ook nog niet goedkoop. Koop of lease je er een via VeDoSign dan kost dit tussen de 12.700 en 46.000 euro.

Door: Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky