Bijna driehonderd verdachte transacties gedaan in vakantieparken

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In vijf jaar tijd zijn vakantieparken bijna driehonderd keer gebruikt voor verdachte transacties. De politie bevestigde onlangs een onderzoek van de Telegraaf naar witwaspraktijken. Hoewel de werkelijke omvang van de transacties nog niet in kaart zijn gebracht meldt de politie een duidelijke stijging over de afgelopen twee jaar. Dit meldt de NOS.

Onderzoek

De Financial Intelligence Unit (FIU) van de Landelijke Eenheid onderzocht de transacties in vakantieparken en ontrafelde zo steeds meer witwaspraktijken. Vaak ging het om witwassen via de rennovatie, verhuur of doorverkoop van accommodaties in het vakantiepark. De cijfers van dit landelijke onderzoek overlappen met de bevindingen die eerder werden gedaan door het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Oost-Nederland.

Criminaliteit 

De criminele activiteit op vakantieparken beperkt zich de afgelopen vijf jaar niet tot witwaspraktijken. In Nederlandse vakantieparken is er al langere tijd bewijs voor drugshandel, fraude, mishandeling, prostitutie en liquidaties. De losstaande huizen kunnen gekocht worden door iedereen met een toereikende beurs en blijven goed uit het oog van het publieke leven. Daarom trekken vooral vakantieparken verdachte activiteiten naar zich toe.

Door: Nationale RecreatiegidsÂ