Tips voor buitenlandse vakanties met een kleine klimaatafdruk

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Het wordt steeds populairder om te reizen op een milieubewuste manier. Elektrische autovakanties zijn meer en meer een groene optie voor vakantiegangers. Ook de bestemming die je kiest heeft invloed op je klimatologische voetafdruk. Hier volgen enkele tips om je vakantie te vergroenen. Dit meldt One World. 

Vervoer 

Het is bijna vanzelfsprekend dat treinreizen en busreizen minder CO2 uitstoten. Ook de route die je kiest kan een verschil maken. Houd ook rekening met de plek waar je overnacht. Sommige panden zijn slecht geïsoleerd wat leidt tot hogere stookkosten. Kies ook milieubewuste vakantie-activiteiten uit. Maak wandelingen door bestaande natuurgebieden of huur een fiets als dat mogelijk is.

Bestemming 

Waar je heengaat maakt zeker het grootste verschil. Een voordeel van de coronapandemie was dat Nederlanders massaal hun eigen land weer ontdekt hebben. Van de Waddenzee tot aan de Biesbos zijn er vele wandel- en fietsroutes die al uitgestippeld zijn door Staatsbosbeheer. Vakanties naar dichtstbijzijnde landen zoals Scandinavië of Spanje kunnen met de trein. Vaak maken de unieke klimatologische omstandigheden de reis zelf al het hoogtepunt van je vakantie. Het is maar net wat jij als vakantie beschouwd; de reis naar een onbekende omgeving of twee weken lang vertoeven in een appartementencomplex.

Kosten 

Uiteraard komt het groene reizen niet vanzelf. Veel treinreizen zijn tot op de dag van vandaag nog bovengemiddeld prijzig. Het internationale spoorwegennet is nog niet goed op elkaar afgestemd. Bootreizen, e-bikes of elektrische auto’s zijn daarnaast flinke investeringen die niet voor iedereen zijn weggelegd. Houd goed in je achterhoofd dat klimaatneutraal reizen nog altijd met een prijskaartje komt.

Door: Nationale Recreatiegids