Evenveel buitenlandse gasten in 2e kwartaal als in begin pandemie

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het aantal buitenlandse gasten dat in het tweede kwartaal van dit jaar heeft overnacht in een hotel of andere accommodatie in Nederland lag nauwelijks hoger dan in dezelfde periode in 2020, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de lente van dit jaar kwamen er ongeveer 900.000 mensen vakantie vieren met overnachting in Nederland.

In dezelfde periode vorig jaar - toen de coronapandemie net was begonnen - ging het om 800.000 buitenlandse gasten. Ter vergelijking: in de lente van 2019 overnachtten er nog 5,9 miljoen buitenlandse toeristen in Nederland.

Het aantal Nederlandse gasten was in het tweede kwartaal van dit jaar wel weer bijna op het niveau van voor de pandemie, aldus het CBS: er overnachtten in die maanden 7,3 miljoen Nederlandse gasten in accommodaties, ongeveer evenveel als in dezelfde periode in 2019.

Vooral in de provincies Friesland en Zeeland werd het verlies van buitenlandse toeristen gecompenseerd door die Nederlandse vakantieganger. In Zeeland steeg het aantal Nederlandse gasten met 71 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 naar 653.000, in Friesland met 10 procent naar 496.000. Daardoor bleef de daling van het totaal aantal overnachtingen beperkt tot ongeveer 12 procent in Zeeland en ongeveer 10 procent in Friesland. Noord-Holland, met daarin de toeristische trekpleister Amsterdam, moest het in het tweede kwartaal met 68 procent minder gasten doen dan in dezelfde periode in 2019.

Door: ANP