boetes vakantieverhuur Amsterdam

Sinds het vanaf begin juli in delen van Amsterdam verboden is voor mensen om hun woning aan toeristen te verhuren, heeft de gemeente drie voorwaardelijke boetes opgelegd à 50.000 euro. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Sinds 1 juli is het verboden voor woningeigenaren op de Wallen en in het zuidelijke deel van de grachtengordel, grofweg tussen de Amstel en de Leidsegracht, om hun huis te verhuren aan toeristen. ln de eerste maand van het verbod heeft de gemeente Amsterdam drie voorwaardelijke boetes (lasten onder dwangsom) van 50.000 euro opgelegd aan bewoners die hun woning actief aanbieden op vakantieverhuurplatforms.
 
De gemeente controleert in de verbodsgebieden niet alleen op de daadwerkelijke verhuur van woningen, maar ook op het actief aanbieden van vakantieverhuur. De gemeentelijke handhavers hebben nog meer adressen in het vizier.
 

Voorwaardelijke boete voor woning die te huur is

 
Er worden in de verbodsgebieden nu aanzienlijk minder woningen te huur aangeboden. Maar nog lang niet iedereen heeft zijn woning van de verhuurplatforms gehaald. Veel advertenties staan op pauze of hebben de agenda tijdelijk geblokkeerd. Na een pauzetijd zetten sommige verhuurplatforms de advertentie weer online. Als een advertentie niet is verwijderd, en de woning is te boeken, dan riskeert de bewoner een voorwaardelijke boete van à 50.000 euro. Als de advertentie na deze waarschuwing wordt verwijderd, is er niets aan de hand.
 

Onherroepelijke boete voor woning die verhuurd is

 
Een bewoner die zijn woning in een van de verbodsgebieden (Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde of Grachtengordel Zuid) daadwerkelijk verhuurt aan toeristen, krijgt direct een onherroepelijke boete van 20.750 euro. Daarnaast kan een last onder dwangsom worden opgelegd als de eigenaar toch doorgaat met adverteren. Als er sprake is van een illegaal hotel waarbij twee of meer appartementen aan toeristen worden verhuurd, dan kunnen naast de boete van 20.750 euro per appartement, de appartementen ook voor drie maanden worden gesloten.
 

Minder overlast door toerisme

 
Met de verbodsgebieden legt het stadsbestuur vakantieverhuur nog verder aan banden. Dit moet de leefbaarheid in deze gebieden verbeteren en de overlast door toerisme verminderen.
 
Door: Nationale Recreatiegids