Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vanaf 1 juli vakantieverhuur verboden in delen binnenstad Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid in Amsterdam hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren. In deze buurten staat de leefbaarheid voor bewoners zó onder druk door het toerisme, dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is. In de rest van de stad is vakantieverhuur vanaf 1 juli alleen nog toegestaan met een vergunning. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Bewoners konden tot eind mei hun mening geven over het verbod op vakantieverhuur in bovengenoemde drie buurten; 75 procent stemde voor.
 
780 mensen gaven een reactie, veel meer dan bij eerdere inspraakrondes over vakantieverhuurbeperkingen. Er zijn Amsterdammers die het liefst een totaalverbod willen op vakantieverhuur in de hele stad. Maar dat is met de huidige wet- en regelgeving niet haalbaar.
 

Vakantieverhuur verboden om dringende reden

 
De zogenoemde Europese Dienstenrichtlijn schrijft voor dat we toeristische verhuur alleen mogen beperken als daar een dringende reden van algemeen belang voor is. Daarom kunnen we alleen ingrijpen in die buurten waar de balans ernstig is verstoord. Uit een rapport van Onderzoek, Informatie en statistiek (OIS) blijkt dat bovengenoemde drie buurten het meest te lijden hebben van het toerisme. Over 2 jaar doen we opnieuw onderzoek. Als dan blijkt dat andere buurten vergelijkbaar scoren, kunnen we andere verbodswijken aanwijzen.
 

Vergunning

 
In de overige wijken is het vanaf 1 juli 2020 alleen met een vergunning toegestaan om de eigen woning af en toe aan toeristen te verhuren. In de drie wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden dus geen vergunningen verleend. Verhuur je toch, maar zonder vergunning dan staat daar een boete op van 20.750,- euro.
 

Vakantieverhuur explosief gegroeid

 
De toeristische verhuur van woningen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden. Het aanbod op de verschillende verhuurplatforms is 5 keer zo groot geworden; het gaat om zo’n 25.000 advertenties per maand. Deze groei heeft steeds meer negatieve gevolgen voor het woongenot in verschillende buurten.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
06 december '23 (11:04)

Provincie laat weten: gemeente Almere kan statushouders aan woning helpen

De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

04 december '23 (10:49)

Oudste vakantiepark van het land in handen van recreanten

Goed nieuws voor de huis- en caravanbezitters op Recreatieoord Hoek van Holland. Na een succesvolle strijd tegen de verkoop van het vakantiepark worden de recreanten nog meer beloond. De gemeente draagt het beheer van het park over aan de mensen, meldt het AD.

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor.