Vanaf 1 juli vakantieverhuur verboden in delen binnenstad Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Vanaf woensdag 1 juli 2020 mogen bewoners van de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid in Amsterdam hun huis niet meer aan vakantiegangers verhuren. In deze buurten staat de leefbaarheid voor bewoners zó onder druk door het toerisme, dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is. In de rest van de stad is vakantieverhuur vanaf 1 juli alleen nog toegestaan met een vergunning. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Bewoners konden tot eind mei hun mening geven over het verbod op vakantieverhuur in bovengenoemde drie buurten; 75 procent stemde voor.
 
780 mensen gaven een reactie, veel meer dan bij eerdere inspraakrondes over vakantieverhuurbeperkingen. Er zijn Amsterdammers die het liefst een totaalverbod willen op vakantieverhuur in de hele stad. Maar dat is met de huidige wet- en regelgeving niet haalbaar.
 

Vakantieverhuur verboden om dringende reden

 
De zogenoemde Europese Dienstenrichtlijn schrijft voor dat we toeristische verhuur alleen mogen beperken als daar een dringende reden van algemeen belang voor is. Daarom kunnen we alleen ingrijpen in die buurten waar de balans ernstig is verstoord. Uit een rapport van Onderzoek, Informatie en statistiek (OIS) blijkt dat bovengenoemde drie buurten het meest te lijden hebben van het toerisme. Over 2 jaar doen we opnieuw onderzoek. Als dan blijkt dat andere buurten vergelijkbaar scoren, kunnen we andere verbodswijken aanwijzen.
 

Vergunning

 
In de overige wijken is het vanaf 1 juli 2020 alleen met een vergunning toegestaan om de eigen woning af en toe aan toeristen te verhuren. In de drie wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden dus geen vergunningen verleend. Verhuur je toch, maar zonder vergunning dan staat daar een boete op van 20.750,- euro.
 

Vakantieverhuur explosief gegroeid

 
De toeristische verhuur van woningen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden. Het aanbod op de verschillende verhuurplatforms is 5 keer zo groot geworden; het gaat om zo’n 25.000 advertenties per maand. Deze groei heeft steeds meer negatieve gevolgen voor het woongenot in verschillende buurten.
 
Door: Nationale Recreatiegids