40 procent kleinschalige (boeren)campings in acute financiële problemen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
De kleinschalige campings in Nederland verkeren in onzekere tijden. Overkoepelende organisatie Stichting Vrije Recreatie (SVR) maakt zich grote zorgen: uit een onderzoek onder aangesloten campings in Nederland blijkt dat 40 procent van hen acute financiële problemen verwacht als dit lang gaat duren. “Zonder hulp gaan er veel campings verdwijnen, een gemis voor veel kampeerders in ons land.” Dit meldt SVR.
“70 procent van de aangesloten SVR-campings in Nederland zijn inmiddels tijdelijk gesloten”, aldus Corine van Mill van de SVR. Met 1.200 campings in Nederland vertegenwoordigen zij een groot deel van de kleinschalige campings. Veel van deze campings horen bij een boerenbedrijf. “Dit zijn campings met zo’n tien tot vijftig plaatsen. De kosten en investeringen worden in zes maanden terugverdiend, daarvan vallen de toptijden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren nu helemaal weg. Wij willen duidelijkheid op twee punten: geef duidelijk aan dat campings gesloten moeten zijn én voorzie in financiële steun voor campingeigenaren.”
 

Problemen door SBI-code

 
Veel kampeerterreinen verkeren momenteel in onzekerheid of ze wel of niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen van de overheid. Van Mill: “De SBI-code, die daarvoor nodig is, is vaak verbonden aan het boerenbedrijf en verschilt per camping. De SVR pleit er voor om niet de SBI-code maar de camping leidend te laten zijn. Kijk naar de branche, niet naar een code. Daarmee vervalt ook het probleem dat bij veel campings het woonadres tevens het werkadres is. Er zijn momenteel geen gasten en die gaan er ook niet komen.” 
 

‘Waarom wordt er niet gezegd: ‘Campings dicht’?’

 
 ‘Onze campingeigenaren hebben vooral behoefte aan duidelijkheid. Minister-president Rutte sprak gisteravond, bijna terloops, uit dat toiletgebouwen gesloten moesten worden op campings door het hele land. Waarom wordt er niet gezegd: ‘Campings dicht’? Waarom deze onduidelijkheid in deze uitspraak naar alle campings. Kleinschalige campings kunnen niet draaien zonder sanitair gebouw en zijn dus feitelijk dan helemaal gesloten. Zeg dat dan ook! En laat alle campings toe tot de steunmaatregelen. De Stichting Vrije Recreatie roept hierbij met klem op om hier direct duidelijkheid over te verschaffen.” Daarnaast zou de vereniging graag zien dat het voor de campings, net als in de reisbranche, mogelijk wordt om reserveringen te laten staan en mensen op een later tijdstip de boeking te laten verzilveren.
 

‘Uiteindelijk komt alles goed’

 
Dagelijks bellen en mailen kampeerders met allerlei vragen over corona, waarbij ze de SVR en de aangesloten campings vaak een hart onder de riem steken. Er komen zelfs vragen hoe zij de campings kunnen helpen. “Als je dat aanhoort in deze moeilijke tijden, dan geeft je dat een heel goed gevoel en dan weet je dat het uiteindelijk allemaal goed gaat komen”, aldus Corine.
 
Door: Nationale Recreatiegids