Eindelijk maar toch: Airbnb gaat data delen met overheden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Er werd door overheden al langer op aangestuurd, maar nu gaat het eindelijk gebeuren: Airbnb gaat samen met andere vakantieverhuurplatforms data over vakantieverhuur delen met de Europese Commissie. Daartoe heeft Airbnb een overeenkomst getekend met de Europese Commissie. Dit meldt Airbnb.  
Overheden en publieke instellingen in heel Europa krijgen binnenkort toegang tot onafhankelijk gepubliceerde data over vakantieverhuur via Airbnb en andere platforms. Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, zal de data ontvangen en publiceren. 
 

Voor het eerst betrouwbare informatie

 
“De overeenkomst geeft voor het eerst toegang tot betrouwbare data over vakantie en short-stay verblijf via deeleconomieplatformen,’ aldus de Europese Commissie in een verklaring vandaag. “De data zal bijdragen aan meer inzicht in toeristische accommodaties in heel Europa en stelt publieke instellingen in staat om ontwikkelingen in de deeleconomie beter te begrijpen en datagedreven beleid te maken.” Datapunten die inzicht geven in het aantal gasten dat gebruik maakt van vakantieverhuurplatformen en het aantal geboekte nachten zijn onderdeel van de gedeelde data. De data zal elk kwartaal gedeeld worden.
 

Betere samenwerking

 
De aankondiging volgt op een eerder bezoek van Airbnb-mede-oprichter Nathan Blecharczyk aan Nederland. Die was in ons land om maatregelen aan te kondigen die betere samenwerking met Nederlandse steden mogelijk zou moeten maken. Blecharczyk kondigde aan te willen samenwerken met gemeenten die regels opstellen voor vakantieverhuur, door met deze gemeenten data te delen die inzicht geven in vakantieverhuur op lokaal niveau. De samenwerking met Eurostat is onderdeel van deze inzet. 
 

Brief Airbnb 

 
Het volgt tevens op een brief die Airbnb in januari verstuurd heeft naar Europese steden over acties op het gebied van belasting, vertrouwen, transparantie, en de oproep om een Europese autoriteit voor digitale diensten in te stellen.
 
Door: Nationale Recreatiegids