In de buurt kamperen met de buren: de Buurtcamping is populairder dan ooit

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Ver weg op vakantie om even los te komen van je omgeving; voor veel mensen geldt dat als het ideaal. Maar het kan ook anders: kamperen in de buurt, inclusief de mensen uit de buurt. Het fenomeen Buurtcamping is populairder dan ooit. Dit meldt EenVandaag.
Nu de zomer op z’n laatste benen loopt kan de balans worden opgemaakt. Afgelopen zonovergoten maanden waren er 35 Buurtcampings te vinden in parken verspreid door heel Nederland. De laatste was dit weekend in Den Haag.
 

Bubbel

 
In 2013 werd de eerste Buurtcamping georganiseerd door Roderik Schaepman. De Drent, woonachtig in Amsterdam, begon de mentaliteit van het kleine dorpje waar hij was opgegroeid (Nieuw-Roden) te missen. Volgens hem komen mensen in de grote stad niet buiten hun eigen bubbel, wat hem ertoe bracht buurtborrels- en barbecues te gaan organiseren. En toen kwam de Buurtcamping: “Dat bleek echt een succes. Het werkte goed om elkaar beter te leren kennen”, zo zegt hij tegen EenVandaag.
 

Andere plek, zelfde recept

 
De locatie is steeds wisselend, maar in de kern komt de Buurtcamping overal op hetzelfde neer. Het wordt georganiseerd in een park in een stad, duurt drie dagen, en heeft over het algemeen alle klassieke elementen van een reguliere camping: er zijn plekken voor tenten (zo’n twee- à driehonderd), er zijn sanitaire voorzieningen, er kunnen kampvuren worden gemaakt en er is een winkeltje. Groot verschil: je hoeft niet ver te reizen, en de mensen op de camping komen je – al dan niet vaag – bekend voor. 
 

Verschillen overbruggen

 
Met de Buurtcamping wil Schaepman vooral een plek voor ontmoeting maken. Volgens hem zijn er veel kloven in de samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van inkomen en religie, en is de camping de ideale plek om deze te beslechten. Op een camping worden alle verschillen overstegen, als voorbeeld noemt Schaepman dag er bijvoorbeeld zomaar een dakloze naast een gezinnetje kan staan. Om er voor te zorgen dat de Buurtcamping door een zo breed mogelijk publiek bezocht kan worden, wordt een derde van de plekken vergeven aan mensen met een laag inkomen. 
 

Minivakantie

 
De komende jaren zullen er meer en meer Buurtcampings komen, zo verwacht Schaepman. Zijn ideaal: een landelijk feestdag waarop heel Nederland collectief de vakantie start met een minivakantie in de buurt. Ofwel: een ongecompliceerde start van een vrije periode, met volgens Schaepman twee belangrijke voordelen: “Je bent er zo en je spreekt de taal.”
 
Voor meer informatie over kamperen in de buurt, zie de website van de Buurtcamping.
 
Door: Nationale Recreatiegids