Amsterdam deelt flink aantal boetes uit voor illegale vakantieverhuur

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
In Amsterdam is afgelopen maand voor bijna vier ton aan boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de regels van vakantieverhuur. In de vakantieperiodes is de overlast door toedoen van vakantieverhuur vaak extra groot, omdat woningen te vaak aan te veel mensen worden verhuurd. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
De handhavers van Toezicht en Handhaving zijn momenteel veel op straat te vinden. Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale controle. Woningen worden op basis van beschikbare data gecontroleerd op mogelijke illegale verhuur. Dat geldt ook voor het niet melden van vakantieverhuur bij de gemeente.
 

Regels

 
In Amsterdam mogen eigenaren van een woning hun huis dertig dagen per jaar aan maximaal vier mensen per keer verhuren. Daarvoor moet er toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren, en mogen gasten geen overlast veroorzaken. Ook is iedereen verplicht het bij de gemeente te melden wanneer hij zijn huis verhuurt. 
 

Boetes

 
In juni nog bekrachtigde de rechtbank dat de gemeente een boete van 6.000 euro mag opleggen, als een eigenaar vakantieverhuur niet meldt. In totaal werden hiervoor in juli 3 boetes à 6.000 euro voor gegeven. Daarnaast werden 18 boetes van  20.500 euro gegeven voor illegale vakantieverhuur en werden zeven illegale hotels gesloten. In totaal werd er in juli voor 387.000 euro aan boetes uitgeschreven voor illegale verhuur en het niet melden van vakantieverhuur.
 

Airbnb is uit de gratie

 
De hoofdstad is al langer bezig de vakantieverhuur in Amsterdam steeds strenger te reguleren en te handhaven. Met name Airbnb, de grootste speler op het gebied van vakantieverhuur, verzet zich hier met hand en tand tegen. De gemeente heeft daarop eind juli besloten Airbnb uit een belangrijk overlegorgaan te zetten, waarin overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen in de metropoolregio Amsterdam samenwerken. 
 

Met een andere partner in zee

 
De gemeente zou liever samenwerken met Fairbnb.coop, het platform van vakantieverhuur dat vanaf september actief moet zijn in Amsterdam, en qua bedrijfsvoering en uitgangspunten diametraal tegenover Airbnb staat. Zo wil het samenwerken met de gemeente, is het pro-regulering en wil de coöperatie de helft van de winst besteden aan projecten die de hoofdstad ten goede komen. “Het wordt het begin van een nieuw tijdperk”, zo zei een van de oprichters van Fairbnb.coop, Sito Veracruz, recent nog in een interview met de Nationale Recreatiegids.
 
Door: Nationale Recreatiegids